forum

Zadziwiające PP

posted
Total Posts
11
Topic Starter
Hisami
Nie mam pojęcia czemu, ale mimo że gram naprawdę sporo, moje PP wzrosło o jakieś 10 w ciągu miesiąca, a zdobyłem ładnych 7 S na Hard'ach i jeszcze więcej normal+DT+HR. Nie spodziewam sie oczywiście, że mój winik nagle osiągnie pare tysięcy, ale czy nie jest to dziwne? Dodam tylko, że przed moją małą przerwą mój ranking regularnie rósł, a teraz tylko spada...
Oraz czy mógłby mi ktoś wyjaśnić co oznacza termin "Weighted" pod ilością zdobytych PP w najlepszych wynikach?
Z góry dziękuje za odpowiedzi.
Wnaqer
Weighted, czyli ile tych pp jest branych pod uwagę. Jak masz wynik za 100 pp i jest weighted 80%, to dostajesz +80 pp. Tak myślę.
Topic Starter
Hisami
No dobrze, ale na jakiej zasadzie jest on liczony i po co on?
MeKu
Oczywiście nie dziw się, że dostajesz tak mało pp, jeśli nie zrobisz mapki na SS.Im większy masz rank, tym większy wysiłek potrzebny. Przy twoim ranku grałbym Normale DT HR HD zrobisz 100% acc i dostaniesz trochę pp. A jeśli chodzi o to ważenie to sam nie jestem do końca pewny, ale zauważyłem, że po zrobieniu lepszej mapki, niż ta którą masz na pierwszym miejscu z największą ilością pp, te inne tracą pp, np. jak masz 100% weighted mapkę która ma 30 pp, i zrobisz nową która ma np. 40pp to ta 40 stanie się 100% a ta następna będzie np. 30pp weighted 90% i będziesz wtedy mieć 20pp np. za tamtą starą mapkę.

BTW. Powodzenia na turnieju ^^
Tidek
Tym robisz trudniejsze mapy tym dostajesz więcej pp
Jak masz coraz więcej ogólnego pp, to mapy o tym samym poziomie trudności będą dawać coraz mniej.

Chyba logiczne.
Cydros
http://osu.ppy.sh/wiki/Performance_Points
For transparency on how your final pp is calculated, pp gained from the beatmap is given along with weight (% of eligible pp to be gained for final pp). Only your highest pp score's beatmap gives you full pp. Other scores' pp values will be multiplied with decreasing percentage. The percentage is always rounded to the next whole number for displaying, but for calculations it is not. For example a score can be weighted by 0.48% despite the display saying "0%". If n is the amount of scores giving more pp than a given score, then the score's weight is 0.95^n .
It follows, that your total pp is computed as follows. Let PP contain each score's pp value. PP[i] denotes the ith score's pp value, sorted decreasingly, where i goes from 1 to n, and n is the amount of scores you have.
Total pp = PP[1] * 0.95^0 + PP[2] * 0.95^1 + PP[3] * 0.95^2 + ... + PP[n] * 0.95^(n-1)
http://osu.ppy.sh/wiki/File:Pp_bp.jpg
NekromantaPL
Mam pytanie odnośnie PP grałem przed chwilą mapę na której miałem stary wynik na SS z DT na normalu pobiłem wynik na S z DT.HR,HD i sporo straciłem,
myślałem że moje PP jest odświeżone ale sprawdziłem to i mapka dawała mi 51PP teraz daje mi 0 WTF?
ranking na mapce poszedł o 300 do góry a na globalu pare tyś w dół...:(
DarkStoorM
Wszystko zależy od tego ile masz x100 czy missów.
Jak zrobisz DT SS i potem poprawisz HRDT z większą ilością x100, to wiadomo, że pp spadnie.

Dla porównania performance mapy:
Demetori - Innocent Treasures

Zwróć uwagę na #38 oraz #41
#41 to SS nomod
#38 to HDHR i 48x100
Jego ilość setek zmniejsza bonus o tyle, że dostaje mniej PP od SS nomod.
Albo wysokie ACC, albo w dupsko ;D
NekromantaPL
Nawet jak poszłem tak wysoko z punktami?? miałem 3x100 0 missów...racja ze pp spada ale mi jakby mapki nie brało pod uwage
mapka mi nie daje juz pp pisze ze 0 a było 51...
Kempal
Jest jeszcze coś takiego, że im dłużej grasz i lepsze mapy przechodzisz punktacja spada. Przykładowo, jak zaczynasz dostajesz po kilka punktów za normale i zacznie więcej za hardy. Jak jesteś dużo bardziej zaawansowany i robisz SS na hardzie to za normala nic nie dostaniesz. PP przyznawane za bitmapy jest dostosowane do Twojego poziomu zaawansowania.
NekromantaPL
Bardzo możliwe :) dzięki wszystkim za pomoc.
Please sign in to reply.

New reply