forum

Ogólny temat o tabletach do osu!

posted
Total Posts
719
show more
XuanHuan
Cth 460 ma jedynie dodaną funkcje dotyku, więc działa tak samo jak ctl, jeśli ma być używany do osu :) .
sables
Po co męczyć się i szukać modelu tabletu, który nie jest już produkowany, skoro można sobie kupić równie dobrego intuosa? PS: odpowiedź 'bo Cookiezi/WWW/ktokolwiek taki ma' się nie liczy.
Raptor Havx
A propo intuos'a, moge smialo polecic ctl 480s. Jesli ktos czuje ze zostanie z osu na dluzej to zakup jest dobrym wyborem. W moim wypadku gra sie przyjemniej a i o wiele latwiej 'uczyc sie gry'. Myszka tez jest dobra jednak potrzeba wiecej czasu dla uzyskania tych samych umiejetnosci.
Leniwy Marcel
Witam wszystkich na naszym Polski forum jest to mój pierwszy post.

Teraz chciałbym przejść do sedna sprawy święta świętami i na święta dostałem Wacoma One S (jakoś nie miałem czasu go dorwać i zagrać :p) i dziś wkońcu się za niego zabrałem podłączyłem i zacząłem grać wszystko fajnie gdyby nie to gdy przeciągam rysikiem na powierzchni tabletu to osu czyta to jakbym miał ciągle wciśnięty 1 klawisz i przez to nie mogę klikać tych szybszych momentów w osu klikając Z i X na przemian ponieważ osu czyta tylko jeden klawisz (a już myślałem że moja Blackwidow się zepsuła) wie może ktoś jak to naprawić?

Przepraszam za jakikolwiek brak interpunkcji ale jestem zmęczony i w dodatku pisze używając telefonu komórkowego.

Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc ;)
Raptor Havx
O ile dobrze pamietam, to domyslnie F10 wylacza przyciski myszki i rowniez tapniecia na tablecie. Nie probowales grac z podniesionym piorkiem ? Wiekszosc graczy tak robi.
Leniwy Marcel
Tak to zadziałało, ale grać z uniesionym piórkiem o.O
Próbowałem tak grać lecz precyzja z jaką przeciągałem slidery albo celowałem w kółka wołała o pomstę do nieba xD jednak jeśli z perspektywy czasu mi to pomoże grać te trudniejsze mapy (Lily Scarlet Rose itp. - na gryzoniu też dało się grać jednak pod koniec mapy zawsze padałem :p)
to na upartego się nauczę ;)
I dziękuję za pomoc Raptor-chan <3
mamell
Siema!
Znacie może sklep internetowy gdzie można kupić tablet Huion H420(lub 420) w przystępnej cenie i normalnych kosztach wysyłki?

Kumpel polecił mi chiński odpowiednik amazon/allegro banggood.com gdzie jest ten tablet za 117 zł z darmową przesyłką ( link ) lecz przesyłki idą stamtąd półtorej miesiąca lub dwa...
simax
Parę złoty więcej i masz http://www.mediaexpert.pl/tablety-grafi ... ,id-268457
I dostaniesz go w 1-2 dni.
mamell
To jest ten słynny biedrotablet? Ktoś wie jak się sprawuje? :)
simax
Sprawuje się bardzo dobrze.

@edit
Tak właściwie Huiona też można nazwać biedrotabletem. Też kiedyś był w jakiejś promocji.

A jeszcze co do Wacom One - ustawia się go prosto, pióro bez baterii, sprawuje się dobrze.
Jest to "ponoć" okrojona wersja ctl 470. (Sam Wacom One ma nr ctl 471).
Jedyny mankament to bardzo krótki kabel usb.
steel116
A więc najlepszym wyborem do kupienia dobrego tabletu ( naprawdę dobrego ) to mniejwięcej Wacom Intuos CTL-480S ? Czy lepiej w tej cenie, albo dopłacić do czegoś lepszego?
Marcin
nie ma nic lepszego.
- pumeks -
Cześć. Właśnie zastanawiam się nad kupnem jakiegoś tabletu (ale takiego porządnego koło 300 złotych). No i w sumie mam dwie wątpliwości...

1. Czy łatwo jest się nauczyć opanować tablet (jeśli nie to jak długo to trwa).
2. Czy naprawdę tablet graficzny pozwala łatwiej grać i czy nie będę żałował kupna?
Advantan
Kolega przeczytał cały temat?

Nauczyć się to pewnie kwestia człowieka, możesz być jakimś warzywem i nigdy nie nauczysz się używać długopisu.
Jeśli masz mało miejsca na biurku, albo chociażby nie lubisz ruszać myszką, to pewnie tak. Ponadto jak grasz już mapy, które są super i w ogóle takie trudne, to teoretycznie łatwiej się operuje tabletem. Ja tam nie wiem, staram się logicznie myśleć - lubię grać myszką.
Tak czy siak, każdy nowy gracz powinien najpierw pograć trochę zanim wyda 200zł na coś, co rzuci w kąt. No chyba, że może rzucać kasą na lewo i prawo, to wtedy mogę podać adres, bo lubię prezenty.
Marcin
Odklejony na rzecz t/311224
Novalogic
Pytanie praktyczne do jakiejkolwiek osoby która nauczyła się przyzwoicie grać na myszy i przesiadła się na tablet - czego mam się spodziewać na początku? Prawdopodobnie jutro dostanę zamówiony tablet i nie wiem czy mogę grać swoje jak dotychczas, czy może jednak powinienem spuścić z tonu na trochę prostsze mapy.
AoiYume
Spodziewać możesz się bólu ręki bo różnica w czułości do jakiej przywykłeś będzie dość spora, przynajmniej ja tak miałam :/ . I tego, że w kółko nie trafisz idealnie tak szybko. Graj to co dotychczas, a jak dostaniesz tablet spróbuj grać na sporych jumpach - wyćwiczysz rękę .
Novalogic
okay... a powinienem kaleczyć tak jakbym pierwszy raz grał w osu? xD Bo właśnie po raz pierwszy próbuję i wygląda to tragicznie.
mateo690

Novalogic wrote:

okay... a powinienem kaleczyć tak jakbym pierwszy raz grał w osu? xD Bo właśnie po raz pierwszy próbuję i wygląda to tragicznie.
Powinieneś xD To normalne. Musisz się przyzwyczaić. Sam po przesiadce na tablet na początku grałem dużo gorzej niż na myszce. Sporo czasu straciłem grając na małym obszarze, dopiero po zmianie na pełny zacząłem się rozwijać. Dlatego pamiętaj, żeby jak najszybciej znaleźć odpowiednie ustawienie dla siebie.
AoiYume
Ja nic nie mogłam trafić na insane XD po miesiącu dalej mam problemXD więc wszystko zależy od tego jak ręka Ci się przyzwyczai ~ Gl :3
Novalogic
Jakby ktoś się zastanawiał czy warto, to polecam. Czwarty dzień gry na tablecie i już aim podobny, o ile nie lepszy do tego jaki był na myszy ^^
Matronic
Mam małe pytanie opłaca się kupić: http://www.mediaexpert.pl/tablety-grafi ... ,id-268457 ?
Czy może lepiej pozbierać na INTOUS'a?
maikuroPoni
This map has been deleted on the request of its creator. It is no longer available.
MrBlOoDcrew
Hej,
Mam pytanie. Kupiłem 2 dni temu tablet HUION H610 i pytając jednego z graczy osu o konfigurację tableta powiedział że wystarczyło wziąść ustawić "wymuś obsługę tablet pc" i zmienić szybkość kursora by tablet zachowywał się jak myszka. Problem w tym że podczas gdy nie mam odpalonej wymuszonej obsługi tableta to osu odbiera mi z całego obszaru roboczego tableta a jak włączę obsługę to odbiera mi z ZAZNACZONEGO pola roboczego z ustawień tabletu i przy jednym i drugim przypadku czułość myszki nie zmienia nic więc praktycznie cały czas mam to samo pole manewru i muszę poruszać piórem w określonym miejscu na polu roboczym ;/. Na 25x15 cm obszaru roboczego jest strasznie nie wygodne takie poruszanie a zmniejszanie obszaru roboczego mija się z celem według mnie. Czy wie ktoś jak ustawić by kursor zachowywał się jak myszka i odbierał ustawienia "czułości myszki" do tabletu nie zmieniając przy tym obszaru?;/
-Maus-

MrBlOoDcrew wrote:

Mam pytanie. Kupiłem 2 dni temu tablet HUION H610 i pytając jednego z graczy osu o konfigurację tableta powiedział że wystarczyło wziąść ustawić "wymuś obsługę tablet pc" i zmienić szybkość kursora by tablet zachowywał się jak myszka. Problem w tym że podczas gdy nie mam odpalonej wymuszonej obsługi tableta to osu odbiera mi z całego obszaru roboczego tableta a jak włączę obsługę to odbiera mi z ZAZNACZONEGO pola roboczego z ustawień tabletu i przy jednym i drugim przypadku czułość myszki nie zmienia nic więc praktycznie cały czas mam to samo pole manewru i muszę poruszać piórem w określonym miejscu na polu roboczym ;/. Na 25x15 cm obszaru roboczego jest strasznie nie wygodne takie poruszanie a zmniejszanie obszaru roboczego mija się z celem według mnie. Czy wie ktoś jak ustawić by kursor zachowywał się jak myszka i odbierał ustawienia "czułości myszki" do tabletu nie zmieniając przy tym obszaru?;/
Błąd w wypowiedzi i w sygnaturze.
A czemu niby zmienianie obszaru roboczego mija się z celem?
XuanHuan
Lol. Nic nie zrozumiałem.
Ustaw czułość myszki 1.0, bo będzie ci kursor latał.
Czemu zmienianie obszaru mija się z celem? Napisz jeszcze raz i spokojnie.

@edit Coś zrozumiałem. Wydaje mi się, że nie da się ustawić tabletu tak, żeby reagował na czulość. Choć możesz po prostu zmniejszyć pole robocze... To troche jak zwiększyć czulość. Mniejsze ruchy robisz.
MrBlOoDcrew
Bo lubię również porysować dlatego zakres zmieniania obszaru mi nie pasuje ;/.
Tak chodzi mi o to że tablet nie reaguje na zmianę czułości myszki!.

Postaram się to dokładnie wyjaśnić.

Powiedzmy że kiedy kółko w beatmapie osu mam na ekranie z prawej strony to muszę piórem najechać dokładnie na prawą stronę tabletu gdzie znajduje się to kółko na monitorze, a kiedy mam z lewej strony to muszę też dokładnie najechać na lewą stronę tabletu. Znajomy mi wyjaśnił że kiedy zwiększę czułość myszki to zakres ruchów na tablecie zostanie zmniejszony.
XuanHuan
Znajomy zrobił Cie w chu*a. Jak zwiększysz czułość, to będzie Ci kursor wariował. Po prostu zmniejsz obszar roboczy, a jak będziesz chciał rysować to ustaw full. Opcje ci się zapiszą, po prostu do osu będziesz musiał zmieniać na "obszar", a jak chcesz porysować to "pełny".
Dav1104
Witam zastanawiam się na kupnem tableta graficznego i mam dylmat nad wybraniem jakiego. Znalazłem te dwa
http://allegro.pl/tablet-graficzny-huio ... 97420.html
http://allegro.pl/tablet-graficzny-huio ... 60953.html
Który z nich wybrać lub jakie inne tablety polecacie :).
maikuroPoni
This map has been deleted on the request of its creator. It is no longer available.
-Maus-

MikroKucyk wrote:

ps na twoim poziomie to tablet to tylko strata pieniędzy, chyba że rysujesz
Ekhem.
Tutaj zasada "przed "że" stawia się przecinek" nie obowiązuje.
maikuroPoni
Nadger

MikroKucyk wrote:

ps na twoim poziomie to tablet to tylko strata pieniędzy, chyba, że rysujesz
Przypominam że nie istnieje coś takiego jak "sprzęt na dany poziom umiejętności"
maikuroPoni
-Maus-

Nadger wrote:

MikroKucyk wrote:

ps na twoim poziomie to tablet to tylko strata pieniędzy, chyba, że rysujesz
Przypominam że nie istnieje coś takiego jak "sprzęt na dany poziom umiejętności"
Dopowiem jeszcze do posta powyżej, że sam mówiłeś, że gówno z dobrym sprzętem to tylko trochę mniejsze gówno.
Nadger

Transformau5 wrote:

Dopowiem jeszcze do posta powyżej, że sam mówiłeś, że gówno z dobrym sprzętem to tylko trochę mniejsze gówno.
Oczywiście że mówiłem, i zdanie podtrzymuję, ale nie wiem co to ma do rzeczy. Jeśli ktoś chce grać na tablecie, to pieprzenie w stylu "ale masz za słaby poziom na tablet" jest zwyczajnie głupie, bo jak ktoś chce się uczyć grania na myszce, to gra na myszce, a jak ktoś chce się uczyć grania na tablecie, to gra na tablecie, i tyle, to są dwa różne urządzenia.
-Maus-
Z kolei po co marnować kasę na jedną grę, w którą nie umiesz grać dobrze i/lub rzucisz ją za parę miesięcy?
Advantan
Klawiatura mechaniczna nie jest tylko do kółek. Tak samo tablet.
Ludzie przychodzą i od razu pytają jaki tablet, albo jaką klawiaturę pod osu! kupić.
Czekam nadal na monitory i fotele, na daną wysokość biurka.
A tak w ogóle to ma ktoś config WWW, albo Niko? (-:
Matronic

Advantan wrote:

Klawiatura mechaniczna nie jest tylko do kółek. Tak samo tablet.
Ludzie przychodzą i od razu pytają jaki tablet, albo jaką klawiaturę pod osu! kupić.
Czekam nadal na monitory i fotele, na daną wysokość biurka.
A tak w ogóle to ma ktoś config WWW, albo Niko? (-:
A jasność monitora jaka ma być? :D
-Maus-
A z jakiego drewna jest biurko WWW?
BElluu
Cześć,

Mam pytanko co do Osu!Tablet. Używał ktoś? Jak się sprawuje i czy wart jest swoich pieniędzy?
maikuroPoni
Turtle - sama
Dzien dobry. Posiadam Wacom Bamboo CTH-470S i chce zapytac, za ile moglbym sprzedac uzywany ten tablet? Stan jest prawie idealn, moze kilka rys od gry.
Advantan
Sprzedaj mi za 15 złotych.
Prove
Przegrałem trochę w osu! na samej myszce. Niedawno zakupiłem tablet graficzny - CTL-470. Męczę się z mapowaniem, ustawieniem czułością i dupcia. Mógłby mi ktoś pomóc? Czy raczej ustawiać mniejszy obszar na tablecie, jaką wrażliwość w grze ustawić, itp.
Kysko

bananowyrogal wrote:

Przegrałem trochę w osu! na samej myszce. Niedawno zakupiłem tablet graficzny - CTL-470. Męczę się z mapowaniem, ustawieniem czułością i dupcia. Mógłby mi ktoś pomóc? Czy raczej ustawiać mniejszy obszar na tablecie, jaką wrażliwość w grze ustawić, itp.
w osu nic nie zmieniasz obszar taki zeby bylo ci wygodnie, włącz tylko skalowanie do proporcji ekranu
Prove
Z ciekawości, jaką wrażliwość masz ustwioną w osu?
Mam takie głupie wrażenie, że dłoń mi drży podczas grania...
Sullienite
Zacznij od obszaru, którego wielkość podczas używania będzie odpowiadała czułości twojej myszki, później ten obszar stopniowo sobie powiększaj co jakiś czas, aż na końcu będziesz lecieć full area.
Nadger

SSulejman wrote:

Zacznij od obszaru, którego wielkość podczas używania będzie odpowiadała czułości twojej myszki, później ten obszar stopniowo sobie powiększaj co jakiś czas, aż na końcu będziesz lecieć full area.
imo mija się z celem, bo tylko marnuje się czas na stopniowe przyzwyczajanie się do innych obszarów cały czas, od razu się zaczyna trenować na takim obszarze jaki się chce mieć docelowo
Novalogic
Miał ktoś problemy ze sterownikami pod zero input laga od wacoom? Zainstalowałem te udostępnione na profilu twitchowym Cookieziego i widać zdecydowaną poprawę jeśli chodzi o aim, straciłem natomiast dostęp do ustawień tabletu z poziomu panelu sterowania. Przy próbie otwarcia wyskakuje błąd, że nie znaleziono zainstalowanego tabletu. Sam obszar czy reszta configa mi się nie zmieniły, ale nie wiem jak mogę odzyskać dostęp do tych ustawień.
kacperwoo123
Starła mi się końcówka pióra.
Pytam się zatem
Czy jest jakakolwiek różnica podczas gry pomiędzy normalną , twardą i sprężynującą?
Wiedząc co i jak to już dam radę kupić. :P
Please sign in to reply.

New reply