forum

Rozdzielczość

posted
Total Posts
20
Topic Starter
r0ck
Mam pytanie.
Na jakiej rozdzielczości najlepiej się gra?
Lepsze są wysokie, czy niższe rozdzielczości?
Dlaczego tak i od czego to zależy?
Osobiście gram na 1024x768, ale widziałem, że większość gra na większych. Sam w sumie nie mogę ustawić jakiś dużych, 1280x900 to chyba max, ale są jesze te zależne od monitora, czy coś takiego ;p .
Po prostu ogólnie chciałem wiedzieć.

Dodatkowo, mam pytanie dlaczego tak dużo ludzi gra na "windowed" a nie na full screenie?
Cały czas grałem na full screenie, dzisiaj zagrałem parę razy na windowed, i zdawało mi się, że gra się jakoś lepiej.
AmaiHachimitsu
otóż odpowiedź brzmi: jak Ci wygodnie. Większość gra na windowed, ale np. taki niko gra fullscreen

Jedyną ważną rzeczą dotyczącą rozdzielczości to fakt, że im mniejsza rozdzielczość tym szybciej mysz się przesuwa (tak jakby wyższa czułość). Tabletu nie dotyczy.
Topic Starter
r0ck
A czy jest coś takiego, że najlepiej jest mieć taką samą normalnie na kompie jak i w osu?
Czyli, że jeżeli w osu mamy 1024x768, to najlepiej normalnie w kompie też taką ustawić?
Ma to jakąś różnice?
AmaiHachimitsu
osu 1024x768 na ekranie 1024x768 to po prostu fullscreen 1024x768 T.T

Nie, nie ma czegoś takiego. Grasz tak jak Ci wygodniej. Ludzie wybierają windowed tylko dlatego, bo:
1. nieco więcej obszaru ogarniają wzrokiem, przydatne na dużych monitorach (wyjątek niko-)
2. wygodniej jest przeskakiwać z osu na przeglądarke itp.
rEdo
nie ma różnicy na jakiej rozdzielczości grasz; jedyną różnicą może być precyzja kursora, jeśli grasz na bardzo wysokich czułościach. ogólnie rzecz biorąc pokombinuj i wybierz taką, która Ci najbardziej pasuje. jeśli grasz na fullscreenie, to wybierasz taką, gdzie najłatwiej Ci wyczuć kursor, a jak w okienku, to po prostu dostosowujesz rozmiar okienka do monitora.
pytanie brzmiało "na jakich rozdzielczościach się lepiej gra", to mogę odpowiedzieć, że imo lepiej gra się na wyższych, bo większa precyzja kursora, o.

also, taki protip: rozdzielczość. nie ma takiego słowa jak roździelczość.
Hydra
ja tam gralem na okienku, bo ludzie twierdzili ze to jest "cool", potem uswiadomlem sobie, ze wole grac na full screen. Amen
CzyzyK255
Ja też grałem od początku w okienko, ostatnio zmieniłem na FullScreen i szczerze mówiąc to lekko przyspieszył kursor, oczywiście troszeczkę obraz się zwężył i gra mi się nawet dobrze, nie mam powodu by ponownie wracać do okienka ; d

Tylko jest właśnie minus, że mapy wydają się szybsze niż w okienku bo czasem ciężej nadążyć i trzeba minimalizować by otworzyć przeglądarkę ^^
Marcin
A ustawiłes natywna ?
AmaiHachimitsu
fullscreen powoduje, że elementy są większe (ale dalej od siebie położone), co powinno pomagać na szybkich mapach, szczególnie na szybkim Approach Rate. Powód? Na duże elementy mózg reaguje szybciej niż na małe.
SteRRuM
jak komuś przeszkadza to, że musi minimalizować osu, to wystarczy ustawić w oknie taką rozdzielczość jaką ma ekran i wtedy mam borderless fullscreen.
AmaiHachimitsu
u mnie to nie dzialalo. Tzn dzialalo tylko jak instalowalem na swiezo osu, potem mi automatycznie fullscreen ustawialo
fartownik
Ja gram na 640x480, windowed z rozdzielczością windowsa też 640x480 i nie mam problemów. Dziwne to trochę bo jak ustawiam fullscreen to fps mi spada nieporównywalnie do okna, nawet z takimi samymi ustawieniami. Po latach doświadczeń z tą grą myślę, że lepiej jednak grać w oknie.
Topic Starter
r0ck

Marcin wrote:

A ustawiłes natywna ?
W jakim sensie?
Zaraz zobaczę dokładnie jakie mam dostępne.

To tak:
W windowsie:
-1280x1240 (ustawiona)

W grze:
Standardowe:
-640x480
-800x600
-1024x768 (na takiej gram)
-1280x960
Panoramiczne:
-1024x600
-1280x800
W tym, gdy mam full screen zmieniają się one (te panoramiczne) na:
-1440x900
-1680x1050 (natywna)
Salonax
To teraz padniecie

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

gram na rozdziałce 1920x1080 :D Co ciekawe, 0 problemów i jest mi wygodnie :D
Advantan
Skoro ci to odpowiada, to spoko.
ZuKoR_old
Ja gram na 1024x768, ale na innych nie próbowałem. :)
Acrith
Ja głównie, że gram Taiko - to używam panoramicznej 1024x600 i jest mi wygodnie z tym.
RaZzi_old
Mi najlepiej sie gra na wyraznie wyzszych rozdzieloczosciach. Roznice moze sie sa tak duze przy hd i fhd.
Przy FHD szybkie mapy wydaja sie byc wolniejsze, kolka pojawiaja sie w wolniej. Na 1024x768 jest duzo trudniej.
YionHD
Matulu, czytam takie tematy i jestem w szoku, że takie rzeczy mają znaczenie. Wiedziałem, że na mniejszej rozdzielczości gra się niektórym przyjemniej bo jest mózg rozczytuje to jako mniejszy obszar do rozpatrywania i przesuwania myszką, ale nie wiedziałem, że można tak to rozpatrzyć :? Ja gram na FHD choć dziś sprawdzę, czy grałoby mi się lepiej na mniejszych rozdzielczościach.
CuteCurry

Nóż się w kieszeni otwiera.
Please sign in to reply.

New reply