forum

Manga

posted
Total Posts
36
Topic Starter
twupack
Nie mogę zrozumieć, NIE, nie staram się zrozumieć, NIE, nie myślę w ten sposób. NIE! Po prostu uważam, to za grzech, by żaden wcześniej nie wpadł, żeby założyć owy temat... jakoś nie chce mi się wierzyć, że tylko ja tu zaczytuję się w te przekątniaste komiksiki. A więc słucham? Co tam aktualnie czytacie?

Ja obecnie katuję wzrok takim czymś:

- Bleach: na temat tego tytułu nie trzeba się rozpisywać. Shinigami kontra Aizen i Ichigo FTW! - ot. cała fabuła... początkowo dobra, po ok. setnym chapterze staje się rutyną a później irytującym obowiązkiem. Taka prawda, kurde... niech to się już wreszcie skończy! Coraz lepsze kfiatki Tite nam serwuje Zwłaszcza ostatni chap: Ichi vs. Aizen i zajebista gatka Aizen-SAMA! jaki to on niepokonalski jest! Ichigo szybko go kwituje, ale ten pewnie ma na to odpowiedź itd... Gdybym mógł cofnąć czas, z pewnością dni zmarnowane przy Bleachu, poświęciłbym na inne tytuły, ew. na łowienie karpiuf, tak to lipa :<

- Ga Rei: z początku było ciężko odnaleźć się w nieco odstającej kresce autora, ale z czasem idzie się przyzwyczaić. Bolączką tej serii jest to, że jej najlepszą stroną jest anime (które fabularnie, to drobniutki prequel...) Czytelnik od razu wyczuję różnice poziomów obu produkcji. Manga nie jest zła, ale po poruszającym anime czuć lekki niedosyt. Dla wytrwalszych jest nagroda, którą otwiera bodajże 34 chapter, bo mamy wzrost akcji, tempa i... dalej właśnie czytam... mimo wszystko, tytuł dla wytrwalszych. Jako ciekawostka - Kagura wygląda lepiej w mandze ^^'

- kejon!: dla fanów, ew. hardkorowców... reszta niech sobie daruje, bo chyba i tak ciężko im żyć z samym faktem istnienia tego "moe syfu!" Ogólnie, to co zwykle, czyli ciastka, herbatka, wygłupy w klubie, tam i siam, na koncertach, znowu w klubie... ogólnie, to co w anime najlepsze poza głosem Yoko ;p (jeśli chodzi o mnie zatrzymałem się na 49 chapku, żeby mieć dłuższe poczucie czytania... jeszcze tylko 4 rozdziały do końca - buuuu!)

ano i zamierzam odświeżyć, po czym kontynuować "Berserka", bo, z tego co słyszałem, to jeden z najlepszych tytułów wydanych ever... dlatego warto! Po przeczytanych 30 chapterach mogę to potwierdzić. Berserk kick ass! I nic nie szkodzi, że 1 chapter wychodzi raz "na 12 lat" ja się czuję młodo ;)

Dodatkowo nie mogę się doczekać na polskie wydanie "Pluto" (manga autora bardzo dobrego "Monstera", nie zaś opowiastki o żółtym piesku..) ale o tym można dopiero będzie rozmawiać, "kiedy przyszłość stanie się teraźniejszością, synowie przygody" xD
Pormqual
Nie tylko ty mój drogi zagłębiasz się w ten wspaniały świat Mangi :D

Co ostatnio przerobiłem :

Full Metal Alchemist (bo tylu latach nadszedł czas rozłąki :( )
Hellsing (to co wyżej)
666 Satan
Slayers
GTO
GTO - Shonan 14 Days
Chobits
Video Girl Ai
Nie ,Dziękuję (uwielbiam takie klimaty,tylko czemu są tylko 2 tomy :( )
Death Note

Na bieżąco :

Bleach
Naruto
Fairy Tail (jak ja mogłem żyć bez tego )
One Piece (czeka mnie 2-roczna przerwa ;))
Wampirzyca Karin
Black Lagoon
Vampire Knight
Cześć, Michael! (kto tego nie zna? xD)

W wolnej chwili :

Berserk -Jak oni mogli przerwać Anime w najlepszym momencie (co to wogóle był za koniec) :evil: .Na mange trafiłem dłuuugo po obejrzeniu animca. (z chęcią to (z byt szybko :() nadrobiłem (ten czas wydawania dołuje,do mojej emerytury może wyjdzie ostatni chapter)
Beelzebub (jestem troche to tyłu :( )

XXXHolic (z tym jestem całkiem to tyłu :()

I to na razie na tyle.
niedz
cóż więc,aktualnie czytam:

Bakuman
Fairy Tail
Dousei Recipe

od czasu do czasu czytam Evangeliona,od czasu do czasu,ponieważ jest to jedyna manga którą czytam w formie wydrukowanej,a że portfel mam dziurawy to D;
Ryohan
W swoim życiu przeczytałem tylko 2 mangi i trochę jednej, a mianowicie:
Love Hina - zajebista komedia romantyczna :D Anime przy tym to syf, że chuj
School Rumble - kreska jak i w anime, ale zakończenia bardziej się spierdolić nei dalo, autor chyba się nieźle zjarał
Naruto - wiadomo, zacząłem czytać 3 lata temu, ale przestałem xD
klubek
nigdy nie mam czasu, żeby jakoś zacząć czytać coś nowego..
ciągle te bleache i naruto~

oh, posiadam też trochę tomów (db też, którego tam nie widać)

Topic Starter
twupack
Hahaha, to i ja pokażę to co mam na chacie xD

Dragon Balle i Slumpy mam w kawalerce w stolicy a Hellsingi do mnie jadą ;p

ten niebieski pasek to skaza na moim 3.2 MEGAPISKLOWYM aparacie... wkomórce

btw. ;<
K o t o m i
Skąd macie takie mangi? kupujecie gdzieś czy na allegro zamawiacie?
Topic Starter
twupack
jpf.com.pl i sklep.waneko.pl... ale i tak to namiastka tego, co siedzi na dysku...

I nadszedł TEN dzień... pora skończyć kejona ;< buuuu! czemu wszystko, co dobre, tak szybko się kończy :(
krzychu0700
Są też sklepy z tego typu "lekturami" ( i jeszcze komiksami), i to nawet sporo jest tych sklepów. Wystarczy poszukać po mieście i na pewno coś się znajdzie.
niedz

krzychu0700 wrote:

Są też sklepy z tego typu "lekturami" ( i jeszcze komiksami), i to nawet sporo jest tych sklepów. Wystarczy poszukać po mieście i na pewno coś się znajdzie.

duh
weź pod uwage kto gdzie mieszka D;
najbliższy sklep z mangą mam 120 km stąd,a to jest w innym mieście ;3
Piku_old_1
Gee, Twupack, byś sie wziął i poukładał to jakoś D: Also, nie chce mi sie robić foty tego co ja mam, jak mi się zachce to może wrzucę :C

Also, u mnie da sie kupic tylko FMA jak wyjdzie nowe(i to szczęście trzeba mieć) oraz pare staroci od Egmontu. No i w jednej księgarni można zamawiać mangi Hanami :3
krzychu0700

niedzwiedz1124 wrote:

krzychu0700 wrote:

duh
weź pod uwage kto gdzie mieszka D;
najbliższy sklep z mangą mam 120 km stąd,a to jest w innym mieście ;3
Masz rację. Przepraszam. Mój błąd że nie wziąłem tego pod uwagę, lecz podkreślam iż rzadko podróżuję więc nie przypuszczałem iż w innych miastach może nie być takich sklepów. (Zwiedziłem kilka miast (większych co prawda ale...) i w każdym były sklepy z mangą bądź innymi lekturami tego typu. o.0)
Topic Starter
twupack

Piku184 wrote:

Gee, Twupack, byś sie wziął i poukładał to jakoś D:
Hehe... kiedyś się w tego typu rzeczy bawiłem. Wierz mi! Gdzie jak gdzie, ale na półeczce z mangami, porządek musiał być. Niestety, od czasu, kiedy mój pokój zamienił się w coś na rodzaj onemanga - gdzie tomiki wędrowały z rąk do rąk przez całe osiedle... przestało mnie to interesować. Takie ułożenie sprawili mi koledzy, którzy wciskają tomik "na chama" i z pianą w pysku krzyczą "kurr... gdzie następny!" xD

Hellsingi już są... ale wpierw skończę Ga-Rei i kejona, co by takiego sajgonu we łbie sobie nie sprawiać ;p

@EDIT: K-On! skończony... łeeee ;_ ; oby anime miało jeszcze z 12 sezonów xDD

Manga - 9/10 (za bycie moją tymczasową oazą spokoju ^^)

@EDIT 2: Ga-Rei również za mną... matko, to dopiero może wprowadzić czytelnika w stan skrajnej rozpaczy. Po wszystkim, czuję jednak, że dzieło najzwyczajniej przerosło mangakę. Hajime nie brał własnej pracy na poważnie, toteż doszło do sytuacji podbramkowej - cancelling manga. Po niemałym sukcesie anime, jasną sprawą było, że znów ujrzymy serie burzliwych relacji Kagury z Yomi... ale, wciąż, jakże poruszających

Podsumowując: Segawa, z luźnego głupka, przeszedł na ciemną stronę autorskiej mocy (nałykał się Sesshouseki) przez co nie mógł powstrzymać się z ciągłym uśmiercaniem swej najlepszej bohaterki Quite original, deshou? :3

Manga - 8/10 (z czego 7 punktów za Yomi a pozostały 1 za podwaliny do powstania znakomitego anime)
Ryohan
Ga-Rei, popłakałem się :< Zbyt zajebista historia, znowu będę nieżywy na wykładach, ale co tam warto było! Cała historia jest świetna!
Topic Starter
twupack
O, widzę że ktoś się przemógł i nie poprzestał jedynie na anime. Good job, Ryo! Wracając do GR, ze wszystkiego denerwowały mnie dwie sprawy. Po pierwsze podejście mangaki do swojej pracy. Gołym okiem widać, że nie traktował projektu poważnie, no ale skoro nie zdecydował się na komedie, to takie buble jak ogromne dłonie, czy inne zachwiania kreski, powinny po prostu nie istnieć. Druga kwestia, to elementy humorystyczne, które ni ciul nie pasowały do ciężkiego klimatu płynącego z głównego wątku. Dla mnie było to niesmaczne, jak zboczony dowcip rzucony na stypie. No i to ciągłe uśmiercanie wiadomej postaci... w anime, poza tym że akt mordu został pięknie przedstawiony, miał większy sens... tutaj dostałem parę ataków załamki i potem przychodziło cerować sznyt na sznycie. Tak więc gdyby nie zajebista antagonistka i przyczynienie się do powstania GR_Z_ papierówka nie zyskałaby wysokiej noty ;)

Ale ja się tam nie znam... :lol:

@RYO - taki smaczek dla spostrzegawczych... ostatnia strona, ostatni panel i odbicie w jeziorze - widzisz? ^^
Aki Evans
No to ja też lekko to odświeżę:)

Ostatni zabrałem się za Mange Bakuman. Zainspirowany anime zacząłem czytać to około 3 rano 26-ego czytałem do 7 rano potem 3h snu i od około 10-11 cały dzień i noc spędziłem przy tych 110 wydanych epizodach. Historia ciekawa, wydaje się wręcz prawdziwa. Nie ma tu nienaturalnych wydarzeni bardzo dobrze pokazane są reakcje łańcuchowe decyzji. Wątek miłosny (kocham takie) jest dość ciekawy choć głębiej znamy/ rozumiemy co łączy głównego artystę, to związek naszego pisarza wydaje się nawet ciekawszy! Czasami jednak boli to że autor za bardzo stara się pokazać proces tworzenia mangi, może za bardzo to złe słowo, bardziej tu pasuje czasami za długo. Po prostu w pewnych momentach pragnąłem krzyknąć by coś się ruszył ale nie tylko w kierunku tworzenia Mangi. Podoba mi się jak ukazano tu upartość w dążeniu do marzeń, ale także jak kruche to potrafi być. Dla większości pewnie relacje tego głównego wątku miłosnego wydają się chore, jednak za razem jest to ciekawe, ponieważ sam pomysł dystansu jest dość głupi to sposób jaki ich relację się polepszają i pogarszają jest wprost naturalny do tego co to zapoczątkowało. Bakuman to jedna z nielicznych mang które przeczytałem i będę czytał, polecam je każdemu kto chce na chwile uciec od mang typu "Naruto" i chce poznać na jakich zasadach powstaje manga oraz jakimi prawami rządzi się ten świat.

Ale walnąłem Mini recenzję. :) Zapraszam do wymiany zdań bo jestem ciekaw co o tym sądzicie :)
Topic Starter
twupack
Tu szanowny miź będzie mógł się nieco wypowiedzieć. Ja przytoczę sobie wcześniejszą myśl, że "manga o tworzeniu mangi (w dodatku tak rozwleczona) to hardkor, nawet jak na mnie" To potwierdza tylko regułę, że na jednego mistrza przypada zazwyczaj max. jedno dzieło... był "Death Note", był aplauz :D

Aktualnie doszły: Katekyo Hitman Reborn, Kannazuki no Miko, Defense Devil no i Fairy Taila nadgoniłem do chapterków "on going".
Aki Evans

twupack wrote:

Tu szanowny miź będzie mógł się nieco wypowiedzieć. Ja przytoczę sobie wcześniejszą myśl, że "manga o tworzeniu mangi (w dodatku tak rozwleczona) to hardkor, nawet jak na mnie" To potwierdza tylko regułę, że na jednego mistrza przypada zazwyczaj max. jedno dzieło... był "Death Note", był aplauz :D.
No tak, ale Bakuman też im się udaje, jak dla mnie dość ciekawa odskocznia i naprawdę teraz bardziej rozumie ile trzeba włożyć by stworzyć mangę. Fakt faktem jest to tasiemiec, ale mnie historia interesuje bo rzadko bywa bym zrobił taki maraton tym bardziej dla mangi :)
Topic Starter
twupack
Polecam Ci w takim razie "Great Teacher Onizuka" - świetna odskocznia od standardów to raz, dwa nie spojrzysz kiedy przelecisz ten maraton ^^
Keita_old
Ja ze swojej strony polecę 1/2 Prince i Freezing. Drugi tytuł szczególnie warty uwagi z dwóch względów: 1. Ewidentnie "podobny" do Claymore. 2. Anime od stycznia.
CzekoMisiek
Posiadam tylko jeden TOM Dragon Balla 20, walka z Vegetą. To chyba jedyna manga jaką trzymałem w ręce, resztę czytałem w internecie. : >

Odkop ;d
Bodzio
Jedyną mangę jaką skończyłem czytać to
Marugoto Anjyu Gakuen

Aktualnie czytam
Aki-Sora
Asuka Hybrid
Kiss x Sis
Onnanoko Tokidoki Otokonoko
Ore no Imouto ga Konnani Kawaii Wake ga Nai
Prunus Girl
Topic Starter
twupack
Keita_old
Stare to info o k-onie. To, że manga będzie kontynuowana wiadomo było już na początku roku :)
Topic Starter
twupack
-1

Serio? Czekaj, gdzie to było...? Eee, a przypadkiem sam o tym nie zapowiadałem...? Chodziło mi raczej o info odnośnie zarysu fabularnego. Będą odrębne chapy dla czwórki studentek i pozostałe przeznaczone dla pozostałych licealistek. No i dokładna data ukazania się mangi.. ale żeby dobrnąć do takiego info trzeba znać już angielski :)
krzychu0700
tak zmieniając temat, wie ktoś co ile wychodzi nowy One Piece?
Piku_old_1

krzychu0700 wrote:

Zwykle co tydzień, chyba, że na końcu rozdziału pisze, że będzie inaczej
krzychu0700

Piku184 wrote:

krzychu0700 wrote:

Zwykle co tydzień, chyba, że na końcu rozdziału pisze, że będzie inaczej
Ale mi chodzi o taką w sklepie
Aki Evans

krzychu0700 wrote:

Ale mi chodzi o taką w sklepie

To zależy od wydawnictwa ;] Z tego co kojarzę Tom-y są wydawane zawsze pod koniec jakiegoś Arc-a w mandze więc tak średnio co 10-20 epizodów Mangi(albo 5-10)
Piku_old_1
Ah, no to jeśli o polskie wydanie chodzi to teoretycznie co miesiąc.
SatoshiHoujou
Wzoruję się na postach innych.

Mangi, które przeczytałam :
Tokyo Mew Mew 1
Tokyo Mew Mew 2
Vampire Knight 4

Mangi, które dojdą:
Cześć Michael! 4

DOWÓD :
Engel1996
Ostatnio przeczytałam u Kotomi Chobits'a :D
planuję sobie kupić Vampire Knight *.*