forum

Pomoc w realizacji Beatmapy

posted
Total Posts
16
Topic Starter
kremius
Słuchajcie... mam mały problem, robię swoją pierwszą beatmapę, tylko nie umiem robić ustawień do tego, bo mi dupnie wychodzi.... Chętnych prosiłbym o pisanie na tym forum... A tak poza tym witam
Kubu
Topic Starter
kremius
Ok ok... Tu nie tyle chodzi o sam poradnik tylko o samo ustawienie, bo ja się w ogóle się na tym nie znam tzn.ogarniam samo ustawianie tylko nie wiem ile i jak
CzekoMisiek
Posiedź jeszcze w edytorze, wszystkiego się nauczysz. Nie jestem jakiś dobry w edytorze, ale coś tam ogarniam. ^^
Wystarczy popatrzeć na wszystkie opcje i takie tam. ;)
fartownik
Ale ustawienie czego? Notek? Parametrów? Timingu? Czego dokładnie nie umiesz ustawić? Wytłumacz mi to ja wytłumaczę tobie.
Topic Starter
kremius
Offset, BPM, Timing... Mniej więcej o te rzeczy mi chodzi
CzekoMisiek
O BPM i Offset możesz zawsze napisać tutaj: viewtopic.php?f=60&t=13795&hilit=+Offset - Na pewno ktoś ci pomoże.
fartownik
BPM znajdujesz za pomocą programu BPM Analyzer... ale offset niestety sam musisz znaleźć, jak chcesz to mogę Ci pomóc.
Download MixMeister BPM Analyzer Here
Topic Starter
kremius
Siemacie , to znowu ja!!! Mam pytanie : jak sprawić żeby mapa została rankingową mapą??
fartownik
Po pierwsze musisz ją zrobić do końca. Mapa ranked musi mieć conajmniej 2 difficulty - jeden z nich musi być poniżej 3 gwiazdek trudności. Później szukasz tzw. "modów", czyli piszesz do ludzi chętnych do sprawdzenia twojej mapy z błędów przez PM/kanał #modReqs/"modding queues"/czy jak tam sobie zażyczy modder. Każdy, kto moduje twoją mapę daje Ci gwiazdkę, dzięki którym wzrasta twoje "priority" (zainteresowanie mapą). Kiedy już zdobędziesz 8 gwiazdek, możesz szukać BATa (osoba, która rankuje beatmapy), który dokładnie wszystko sprawdzi i potwierdzi. Jeśli wszystko będzie ok, BAT da Ci bubble. Bubble to nie rank, bo do ranka potrzeba pozwolenia 2 BATów, więc jak już masz bubble, szukasz kolejnego BATa, który po dokładnym sprawdzeniu podejmie decyzje o ranku.

Trochę to skomplikowane, ale taki jest system. Mam nadzieje, że mniej więcej rozumiesz co tutaj napisałem :D
Galkan
Nie każdy kto modduje mapy daje gwiazdki - niektórzy swoje gwiazdki dają gdy uważają, że mapa jest odpowiednio dobra. (albo będzie po ich sugestiach) Gwiazdki kudosu (różowe) zwiększają priorytet mapy o 2 punkty natomiast gwiazdki BAT (żólte) o 3. Tak jak fartownik napisał, gdy jeden z BATów uważa mapę za wystarczającą do rankingu - stawia bubble (dymek). Jeśli drugi BAT zgadza się z tym, że mapa nie ma błędów - rankuje ją. Jeśli natomiast widzi jakieś problemy - zdejmuje bubble i pisze swoje sugestie. Gdy je zastosujesz (czasem można to negocjować), piszesz do danych BATów o rebubble (ponowne przyznanie dymka) i rank.
ShaggoN

Galkan92 wrote:

... natomiast gwiazdki BAT (żólte) o 3...
Gwiazdki członków BAT zwiększają Star Priority o 2, nie o 3.
Galkan
Ło kurvah, fakt. Sry za dezinformację i thx za poprawkę :?
Topic Starter
kremius
Chciałby ktoś sprawdzić moją mapę??
Galkan
Może byś tak dał linka...
Topic Starter
kremius
ahh...już daję.. http://osu.ppy.sh/s/19181
Please sign in to reply.

New reply