Osu!-s körökben gyakori periféria a rajztábla azaz tablet és az új játékosoknak sokszor nehéz dönteni hogy váltsanak-e az egér használatáról és ha váltanak is akkor melyik tablet legyen az amelyik majd az asztalukat fogja ékesíteni.
Erre nehéz egyértelműen válaszolni, nézzük meg külön szempotok szerint.
- Gyorsabb-e a fejlődés tablettel mint egérrel?
Ha tippelnem kellene azt mondanám hogy a az osu! community 70%-a erre igennel válaszolna mert nekik bejött a tablet DE a maradék 30% azok a játkosok akiknek nem jött be, és itt jön az a dolog amit nem tudhatsz, hogy neked milyen lesz, lehet pont ugyanúgy fogsz fejlődni egy tablettel mint egérrel sőt lehet, hogy azok közé fogsz tartozni akiknek kifejezetten nem megy úgy a játék tablettel mint egérrel, lásd top playerek közt: Doomsday, cpntXn - Ára alapján megéri-e?
Nem. Erre a kérdésre lehet egyértelműen válaszolni HA csak a játékra használnád a tabletet főleg az előző szempont negatívumai alapján mert ha nem jön be akkor teljesen feleslegesen dobtál ki 20k forintot az ablakon DE ha nem csak a játékra használnád, esetleg szeretsz rajzolni vagy bármi olyat csinálnál esetleg munkához is jó lenne akkor már inkább igent mondanék.
Na itt kezdődik az érdekes rész, nézzük meg mik közül választanak általában a magyar játékosok.
- Wacom Intuos/Bamboo: Legtöbben ezt veszik világszerte, a Wacomnak elég nagy neve van tablet gyártók között, megfizethető ár és még sok előny társul hozzá.
- Genius i405x/i608x: Első tablet választáskor sokaknak megtetszik főleg az i405x a nagyon olcsó ára miatt.
- Huion H420: Olcsó és az osu!tablet is egy H420 csak matricázva.
Felmerül a gondolat, hogy egy Wacom tablet ára majdnem háromszor annyi mint a Genius tableteké szóval biztos háromszor jobb is, ez részben igaz, a Wacom tabletek egy nagyon lényeges dologban jobbak mégpedig, hogy a toll nem elemes, ezért könnyebb. Amíg nem próbáltam addig én sem hittem el, hogy ennyit számíthat, hogy a toll egy elem súlyával könnyebb de igenis sokat számít.
"Na jó, a toll könnyebb és mi van még?" Ez az, hogy más különbség ami a játékra hatással lenne az nincs, legalábbis nekem még nem tűnt fel.
Szóval az előnyök:
- Wacom: Profibb felszerelés mint a Genius, Huion, elem nélküli toll.
- Genius, Huion: Olcsó
Ha azon gondolkozol válts-e tabletra akkor vedd figyelembe a Váltssak-e tabletra? bekezdést és, hogy melyikre azt neked kell eldönteni figyelembe véve a neked megfelelő árat és funkciókat de bármelyik mellett döntesz nem nyúlhatsz nagyon mellé, mindegyikkel full kombózhatsz airmant, csak gyakorlás kérdése.
Később teszek hozzá liveplayt mindkét tabommal és ha valami eszembe jut még kiegészítem.