forum

Klawisze do Taiko

posted
Total Posts
13
Topic Starter
Mr_Cookie97
DO GRACZY TAIKO!
Jak ustawić najlepiej klawisze, aby się wygodniej grało, bo gram na razie na "z x c v", i ciężko się gra? :) Zbędnym komentarzom dziękuję. ;)
Ukami
Najpopularniejszymi ustawieniami są albo KDDK albo DD KK(lub na odwrót), a to pod jakie klawisze sobie je podpiszesz to już zależy tylko i wyłącznie od tego jak Tobie będzie wygodnie. Jeżeli nie wiesz co skrót D i K oznacza to chodzi tutaj o Don(czerwony bęben) oraz Katu(niebieski bęben). Nie ma uniwersalnego ustawienia klawiszy tak by każdemu były wygodnie, sam musisz popróbować z różnymi ustawieniami.
Advantan
Weź config od najlepszego gracza, skill wzrośnie natychmiastowo.
Dess1210
W zasadzie z ustawieniem klawiszy się można bawić i bawić. Tak jak już napisał Ukami, najpopularniejsze są KDDK/KKDD (sama mam ustawione KK pod "z" i "x" a DD pod "n" i "m"). Mimo wszystko takie ustawienie może być męczące przy dłuuuuższych streamach, bo jednak jedną ręką nie zawsze idzie tak łatwo. Plusy takiego układu są takie, że łatwiej jest wyklikać proste patterny jak DDK, KKD, DKKD, KDDK itp.
Próbuj różnych ustawień aż w końcu znajdziesz dla siebie właściwe.

I pamiętaj, że nie same ustawienia klawiszy pomogą w grze. Najlepiej poszukaj sobie jakiegoś czytelnego skina pod Taiko ;).
Anti Fun
A przy okazji się spytam, czy można w taiko ustawić przewijanie z góry na dół zamiast z prawej do lewej?
DarkStoorM

Mustang1x1 wrote:

A przy okazji się spytam, czy można w taiko ustawić przewijanie z góry na dół zamiast z prawej do lewej?
Obróć monitor xD
______

A co do tematu, to trochę zależy od klawiatury i Twojego stylu gry.
(uwaga, nie tyczy się to wszystkich): im bliżej trzymasz ręce, szybkość rośnie ale wytrzymałość spada. Im dalej, tym większa wytrzymałość, ale szybkość spada.

Odległość klawiszy to jedno, bo możesz zmieniać w zależności od typu map: wolne - szeroki rozstaw / szybkie - wąski (i tak nikt później nie zwraca na to uwagi).
Tak naprawdę wszystko zależy tylko i wyłącznie od własnych preferencji, w grę tutaj wchodzi typ klawiatury (wysoka/niska), ułożenie ręki i w/w rozstaw.
Ja osobiście gram na klawiszach EROP, mam wysoką klawiaturę i dla mnie jest tak wygodnie, jedynie nadgarstki są oparte o biurko, nic więcej (przedramię w linii prostej, jak się już czepiać szczegółów, oraz klawiatura jakieś 9-10 cm od krawędzi biurka).
Dla mnie to perfekcyjne ustawienie, nie narzekam ani na wolne mapy (czasem), ani na szybkie.

Testowanie i tak długo Ci zajmie, bo z czasem pewnie będziesz zmieniać klawiatury, czy nie wiem, może biurko/fotel. Pozycja przy biurku też jednak ma znaczenie. Niewielkie, ale ma...
Advantan

Dess1210 wrote:

Tak jak już napisał Ukami, najpopularniejsze są DDKK/KKDD.
A czy on nie napisał, że DDKK/KKDD, albo KDDK?
Dess1210
Ohh niedopaczenie w rozpisywaniu, dzięki za poprawkę ;D
TaikoNoobStyle
Witam

Ja tam osobiście gram na QWOP gdzie QW to DD i OP to KK. Może nie jest to jakieś super innowacyjne bo na pewno dużo osób takim ustawieniem gra, a szczególnie wysokie osoby z dużą rozpiętością ramion. Bynajmniej ja to tak widze z mojej perspektywy, ale co ja tam wiem jak jestem Noobem w #Taiko i dopiero zaczynam więc jeszcze na pewno nie raz zmienie ustawienie klawiszy :D

http://scr.hu/5g2z/vijyw
Advantan
Witam

Bynajmniej.
[-Sneaky-]
Ja gram na DD/KK i bardzo wygodnie się gra ;p. ( jak na mój poziom, to dobrze xD)

zxcv
My Angel Seulgi
Jak chcesz, wszystko od ciebie zależy... ja osobiście lubię AS i Numpad5 i Numpad 6 :)
-Maus-
Pograsz w 4k to ci to różnicy nie zrobi :P
Please sign in to reply.

New reply