forum

Offset

posted
Total Posts
4
Topic Starter
cyfra_old
Hi.

Mam pytanie odnośnie paska błędu i offsetu. A dokładniej jak się tym posługiwać? Kiedyś to po prostu wyłączyłem, ale obecnie stwierdziłem że warto byłoby dowiedzieć się co i jak z tym, i zacząć tego używać do osiągnięcia lepszego acc.
AmaiHachimitsu
Do osiągnięcia lepszego acc należy nauczyć się porządnie klikać.

Nawet jeśli istnieje opóźnienie pomiędzy osu! a kartą dźwiękową (w co wątpię) to już dawno powinieneś się do niego przyzwyczaić. Jeśli naprawdę chcesz to ustawić to ściągnij to https://osu.ppy.sh/s/4659, odpal mapę i wtedy odpal ustawienie opóźnienia i się przysłuchuj, oba tiki powinny następować w tym samym momencie (ten wspólny tick będzie wtedy najgłośniejszy).

Jedynym offsetem jakim faktycznie możesz się bawić to offset lokalny mapy, bo nie wszystkie mapy są idealnie ustawione pod względem timingu. Wtedy zmieniasz offset plusem albo minusem (+-5, z pomocą ctrl + alt +-1) podczas gry. Jeśli klikasz za wcześnie (i jesteś pewien, że to wina timingu mapy) to dajesz na plus, jeśli za późno to minus.

Ogólnie cała zabawa offsetem to już sprawy nieco na wyższym poziomie, ponieważ mogą robić różnice na wysokim OD, czyli np. Insane + HR, natomiast jeśli robisz setki na hardach to w zasadzie na bank wina jest Twoja, nie mapy, nie karty dźwiękowej.
Topic Starter
cyfra_old
Globalne opóźnienie na 0 mam, jest ustawione dobrze, dźwięki się synchronizują.

Głównie mi chodzi o pasek błędu.
Ustawić go na nierówność trafień czy wynik trafień? Bo nim mam się sugerować czy naciskam za wcześnie czy za późno?
I jak to czytać? Jak jest sporo zaznaczone w lewo/prawo to offset ustawiać na minus/plus?
AmaiHachimitsu
Nie mam osu! po polsku, ale to będzie nierówność trafień.

To, że jest sporo na lewo/prawo nie oznacza od razu, że musisz zmienić offset. Przysłuchaj się mapie i spróbuj uzyskać jak najlepsze acc. Jeśli mimo wielu prób Twój Unstable Rate jest wyraźnie nierówny (np. -14ms +9ms) to wtedy możesz się bawić.
Please sign in to reply.

New reply