forum

Combo

posted
Total Posts
19
Topic Starter
cyfra_old
Witam!

Przykładowo patrzę na licznik comba jakie zrobili ludzie z topki beatmapy. Wychodzi np. 450
Gram ja, zaczynam od początku robić combo i nie tracić go, a kończę z wynikiem np. 447

Gdzie moje 3 punkty? Kiedy coś przeoczyłem?
zzqWilliam
Urywasz slidery.
Topic Starter
cyfra_old
Może jest w tym problem... Poćwiczę, dzięki.

Żeby nie robić nowego tematu...

Co to streamy?
Co to jumpy?
Oceny za beatmapy znikają po jakimś upływie czasu?

Znacie jakieś w miarę łatwe insany? Daję radę kończyć hardy, ale insana jeszcze nie zrobiłem, za szybko się męcze.
AmaiHachimitsu
Jeśli nie dociągniesz do końca slidera to urywa Ci 1 combo i dostajesz hit100.

Streamy, rząd kółek w sekwencji 1/4 beata (standardowo), czyli w skrócie napierdalanka
Jumpy, Jak sama nazwa wskazuje, to patterny kiedy obiekty są oddalone od siebie o dużą odległość/odległość większą niż wynosi distance spacing w mapie.
Nie znikają z global rankingu, znikną z lokalnego jeśli np. przeinstalujesz osu! i nie zachowasz pliku z lokalnymi wynikami.

Skoro JAKOŚ przechodzisz Hardy, to zostań na Hardach aż w końcu je ogarniesz. Nie ma sensu szukać łatwych Insane'ów, bo ich rzeczywisty poziom trudności jest taki sam jak Hardów. Granie łatwych Insane'ów tylko po to by móc się pochwalić "Passnąłem Insane" mija się z celem.
zzqWilliam
Graj po prostu to co umiesz, z czasem zacznie Ci to przychodzić łatwiej, wtedy nagle się zorientujesz, że jakiś insane to dla Ciebie taki hard tydzień temu.
Topic Starter
cyfra_old
Ok, dzięki za odp.

Kolejne pytania:

- Często jak gram mapy w których muszę więcej manewrować myszą, moja ręka z myszką zaczyna znajdować się w złej pozycji. Jak temu zapobiec? Grać bez podkładki? Zmiana czułości nie wchodzi w grę, bo wtedy missuję wszystko.

- Jaki sprawdzony model tabletu polecacie i ile kosztuje? <nowy>
Ofc. nim zakupię jakiś nauczę się grać na myszy.

Btw. modzie połącz ten temat do tego:
t/211654
AmaiHachimitsu

Freszol wrote:

- Często jak gram mapy w których muszę więcej manewrować myszą, moja ręka z myszką zaczyna znajdować się w złej pozycji. Jak temu zapobiec? Grać bez podkładki? Zmiana czułości nie wchodzi w grę, bo wtedy missuję wszystko.

- Jaki sprawdzony model tabletu polecacie i ile kosztuje? <nowy>
Ofc. nim zakupię jakiś nauczę się grać na myszy.

1. To się nazywa mouse drift i musisz nauczyć się go kontrować. Pomóc może nauczenie się trzymania myszy tak, że ciągle jest ustawiona w jednym kierunku.

2. Wacom Bamboo 3 bodajże, koszt to będzie ok. 300 zł (poprawcie mnie jeśli się mylę)

Zmiana czułości nie wchodzi w grę, bo wtedy missuję wszystko.
Nie licz, że od razu po zmianie czułości będziesz coś trafiał, ręka działa wg. nabytej pamięci mięśniowej więc potrzebuje czasu by się przyzwyczaić do nowych ustawień. A tak, to można się przyzwyczaić do KAŻDEJ czułości.
Topic Starter
cyfra_old
Wiadomo, jednak skoro już nabyłem jakichś tam doświadczeń z grą to wolę w nią grać, niż uczyć się jej na nowo przez zmianę czułości ;p
Dzięki za odpowiedzi :D Chętnie bym wam wystawił jakieś plusy ale nie widzę tu takiej opcji.

Co to są AR8? Szybkość mapy?
Wnaqer
AR to szybkość, z jaką na ekranie pojawiają się kółka - to czas, jaki masz na reakcję. Wyższy AR to krótszy czas na reakcję.
Fioravanti_old
Jest też możliwa opcja, że kiedy ktoś wbijał się na topkę beatmapa miała max 448 combo, potem została zupdatowana, i ma 450 :D ale tamtych wyników nikt nie pobił więc jest taka mała rozbierzność :]
Marcin
Nie ma takiej mozliwosci, wszystkie mapy ktore dostana aktualizacje ktora zmienia wynik maja wyczyszczony ranking.
AmaiHachimitsu
Kiedyś się dało ^^
Topic Starter
cyfra_old
Zrobiłem mapę na której dostałem B. Później zrobiłem ją na S, jednak wciąż w osu widnieje że mam B. Nawet wbiłem S-kę 2 razy. Co to ma być?
Doriano

Freszol wrote:

Zrobiłem mapę na której dostałem B. Później zrobiłem ją na S, jednak wciąż w osu widnieje że mam B. Nawet wbiłem S-kę 2 razy. Co to ma być?
Prawdopodobnie gdy zrobiłeś mapę na B zdobyłeś więcej punktów niż na S,dlatego w osu wyświetla się B.
Topic Starter
cyfra_old

Doriano wrote:

Freszol wrote:

Prawdopodobnie gdy zrobiłeś mapę na B zdobyłeś więcej punktów niż na S,dlatego w osu wyświetla się B.

Ale dodało mi +1 S w profilu?
AmaiHachimitsu
Gdzie Ci to widnieje..... W rankingu globalnym?? Czy po prostu przy danej mapie (nazwie)?
Topic Starter
cyfra_old
Przy mapie i w rankingu.
AmaiHachimitsu
Wejdź w local scores. Jeśli ta Twoja Ska będzie na 1szym miejscu to znaczy, że wynik po prostu nie został przesłany (rzadko, ale się zdarza, nic nie poradzisz)
Jeśli będzie poniżej, to pewnie zrobiłeś mniejsze combo, albo na tej Sce niechcący miałeś No-fail albo inny mod ułatwiający.
Topic Starter
cyfra_old
No w końcu zobaczyłem, że w grze na B miałem DT HR, a Ski miałem bez modów xD <ślepy>
Please sign in to reply.

New reply