forum

Myszka, problem

posted
Total Posts
28
Topic Starter
Hawzone
Podczas gry bardzo często ręka przykleja mi się do biurka. Czytałem podobny temat na ogólnym forum, ale nie za bardzo rozumiem. Próbowałem zagrać tak aby mieć rękę lekko uniesioną ale strasznie mi z tym nie wygodnie, jak grałem to bardzo często nie trafiałem a nawet na dość łatwym normalu nie zrobię full combo, do tego spinerów też nie zakręce z takim trzymaniem. Nie wiem też czy do końca dobrze trzymam myszkę. Trzymam Palm Gripem, i cała ręka jest w powietrzu wtedy trochę, jak gram normalnie to kciuk mały palec i kawałek serdecznego mnie "zatrzymuję". Jak powinienem więc trzymać?
klubek
Używasz jakiejś podkładki pod myszkę? Nie powinno być wtedy problemu.
Topic Starter
Hawzone
Nie, żadnej. Myślałem nad kupnem, ale się nigdy nie zdecydowałem. Może macie jakieś propozycję jaką podkładkę kupić?

@Edit: Znalazłem taką za 60zł: http://allegro.pl/podkladka-pod-mysz-ra ... 10274.html ale pytanie. Czy warto kupować taką, czy zwykła powiedzmy w cenie 30zł wystarczy?
klubek
Może być ten Razer.
Albo coś takiego - http://steelseries.com/pl/products/surf ... -qck-mini/
Sam mam taką już z 2-3 lata, a cena to 20-30zł. Wielkość też wystarcza, a jakbyś chciał większą to zwykły steelseries qck. Byle nie było to coś za 5zł ze zdjęciem zwierzątek.
Topic Starter
Hawzone
Sądzę, że zwykła będzie dla lepsza, bo nie gram na dużej czułości. W Windowsie 7/11, 1200 DPI mysz (Art AM-67) i w osu! 2x. Nie wiem jaki to dokładnie rozmiar, ale na najmniejsza może nie wystarczyć.
r0ck

Hawzone wrote:

nie gram na dużej czułości..

Hawzone wrote:

W Windowsie 7/11, 1200 DPI mysz (Art AM-67) i w osu! 2x.
co

Jak grałem na myszy to grałem 5/11, 800 DPI i x1.0 w osu i moim zdaniem to nadal była duża czułość.

Co do podkładki to polecam qck, bo sam posiadam i nie jest źle.
Topic Starter
Hawzone
Ja to odczuwam trochę inaczej, ale to chyba kwestia przyzwyczajenia, bo kiedyś w cs'a nauczyłem się na 15 grać i jak obniżyłem i później zacząłem grać w osu to ta czułość jest dla mnie mała i np. 2.1 to już trochę za dużo, ale 2.0 jest dla mnie normalnym tempem. Co do podkładki to kupię w takim razie mimi qck, bo możliwe że nauczę się grać na większej czułości bo tak mi wygodniej po prostu.
AmaiHachimitsu
Do każdej czułości da się przyzwyczaić. Ogólnie czułość się wybiera jak najniższą, która:

- pozwala na w miarę swobodne sięganie każdego miejsca na playfieldzie
- nie wyjeżdża z podkładki

Czułości w Windowsie i osu! powinny być domyślne dla zmaksymalizowania precyzji sensora. Opcja precyzji myszki w panelu sterowania powinna być odznaczona.

Pod zwyczajne, popularne rozdzielczości jak 1024x768 lub (bardziej) 1280x1024 pasuje DPI ok. 800
Topic Starter
Hawzone
Dzięki za rady. Teraz będę się musiał przyzwyczaić do trochę wolniejszej czułości, ale stopniowo powinno się udać :) I wezmę pod uwagę rozdzielczość myszy przy zakupie kolejnej. Moja obecna ma 1200DPI i na razie musi dać radę :p mam jeszcze jedno pytanie co do rozdzielczości ekranu, zauważyłem że niektórzy grają w oknie, a nie fullscreen. Dlaczego?
Chino_old_1
Dlatego że trzeba pokonać mniejszy dystans od jednej krawędzi okna gry do drugiej, co sprawia że nie musisz machać myszą po całej szerokości monitora i kursor szybciej przemierza odległość między kółkami, ponieważ osu! jest wyświetlane na mniejszej rozdziałce (nie potrafię tego inaczej ubrać w słowa). Trzeba także pamiętać że wszystko jest wtedy mniejsze (kółka, slidery, etc.) niż na powiedzmy 1920x1080.
Topic Starter
Hawzone
hmm... no niby to wszystko prawda, ale na większej czułości byłaby przecież ta sama odległość co na mniejszym ekranie tylko że po przyzwyczajeniu, no i też jest mniejsza szerokość widzenia, wszystko jest siebie bliżej, więc to tak... a i jeszcze jak się domyślam przewodowa klawiatura jest pewnie trochę gorsza niż przewodowa? (Na razie i tak nie zmienię, ale chcę to wziąć pod uwagę przy kupnie nowego kompa :D)
Advantan

Hawzone wrote:

a i jeszcze jak się domyślam przewodowa klawiatura jest pewnie trochę gorsza niż przewodowa?
Stuprocentowo.
AmaiHachimitsu

Chinoaczecze wrote:

Dlatego że trzeba pokonać mniejszy dystans od jednej krawędzi okna gry do drugiej, co sprawia że nie musisz machać myszą po całej szerokości monitora i kursor szybciej przemierza odległość między kółkami, ponieważ osu! jest wyświetlane na mniejszej rozdziałce (nie potrafię tego inaczej ubrać w słowa). Trzeba także pamiętać że wszystko jest wtedy mniejsze (kółka, slidery, etc.) niż na powiedzmy 1920x1080.
Co to za bullshit.

Rzeczywista czułość nie zmienia się przez włączenie fullscreena. Jeśli rozdzielczość pozostaje ta sama, to na fullscreenie obiekty są większe, ale tak samo zwiększa się dystans pomiedzy nimi.
Topic Starter
Hawzone
Nie za bardzo rozumiem o co chodzi, ale mimo wszystko wole fullscreen i przy nim na razie zostanę. A co do czułości to już odznaczyłem opcję zwiększania precyzji wskaźnika i gra się trochę lepiej, ale musiałem najpierw zmniejszyć czułość w osu! z 2x do 1,22x. Gra się trochę wygodniej, kciuka teraz trzymam na myszce, więc mnie nie zatrzymuję, ale jeszcze pozostał nadgarstek. Oprócz tego zauważyłem że w sumie się aż tak dużo nie rusza więc spokojnie mi wystarczy podkładka ss qck mini.

@Edit: Jeszcze mi się wygodniej trafia "klika" klawiaturą, tam gdzie zwykle miałem 100/50 lub miss (chociaż najechałam kursorem) teraz trafiam.
Chino_old_1

AmaiHachimitsu wrote:

Chinoaczecze wrote:

Co to za bullshit.

Rzeczywista czułość nie zmienia się przez włączenie fullscreena. Jeśli rozdzielczość pozostaje ta sama, to na fullscreenie obiekty są większe, ale tak samo zwiększa się dystans pomiedzy nimi.
Ani słowa nie napisałem że magicznie zmienia się czułość myszy. Mogłeś to tak zinterpretować, ponieważ napisałem że kursor szybciej pokonuje odległości między kółkami co i tak nie jest do końca prawdą, gdyż to same kółka są "bliżej" siebie. Za graniem w oknie przemawia to, że okno gry jest mniejsze przez co łatwiej (IMO) ogarnąć całe pole gry i kółka pojawiające się na krańcach tegoż. Jak już napisałem ciężko to dobrze przedstawić suchym opisem, tak żeby odbiorca mógł wyobrazić sobie jak to wygląda, a jednocześnie nie sprzedawać bullshitu.
Topic Starter
Hawzone
Dzisiaj już przyszła podkładka i faktycznie, w ogóle mi się ręka nie przykleja i wygodnie się porusza, kupiłem steelseries qck ale nie mini więc nie ma opcji żeby przy tak dużej podkładce mysz mi za nią wyjechała. Ale jeszcze 2 pytania. Jaka jest domyślna czułość w windowsie i osu! (w osu domyślam się że 1x)? I jak bardzo warto grać na window mode?
Advantan

Ja mam tak, gdzie w drugim okienku pierwszy suwak sam przesunąłem w prawo, a drugi w lewo. (-:

Druga sprawa to chyba twoja sprawa. Jak wolisz. Ja sporo grałem w oknie, teraz tylko fullscreen.
AmaiHachimitsu
Że tak się spytam, Ty masz pojęcie co to jest funkcja "klawisze myszy"?

Czy to był po prostu słaby dowcip?...
Topic Starter
Hawzone
klawisze myszy są mi raczej nie potrzebne :p a czułość tylko o 1 powinienem w windowsie zmniejszyć, ale mam teraz inny problem... zacząłem stopniowo zmniejszać czułość myszy i przy 1,1x w osu 7/11 w windows, 1200DPI myszy mam taki problem że strasznie mi się nie wygodnie porusza myszą, nie mogę do tego znaleźć wygodnej pozycji do grania. Problem polega na tym że mam półkę na klawiaturę, ale mieści się tylko klawiatura, więc mysz jest jakieś 15cm wyżej, i nie mogę wygodnie nią w całości poruszać. Za to jeśli dam klawiaturę na poziom myszy, to jestem za wysoko. Najlepiej by było gdybym miał dłuższą półkę, ale w obecnym przypadku przedłużenie półki jest niemożliwe... chyba nie pozostaje mi nic innego jak zwiększyć z powrotem czułość, bo przy tej na pewno nie dam rady grać

@Edit: czy może lepiej będzie próbować się przyzwyczaić?
Advantan

AmaiHachimitsu wrote:

Że tak się spytam, Ty masz pojęcie co to jest funkcja "klawisze myszy"?

Czy to był po prostu słaby dowcip?...
Czy z drugim okienkiem to nie wygląda bardziej profesjonalnie? Nie podoba mi się twój słaby. Uraziłeś mnie.

Hawzone, przyzwyczaisz się. Nie wiem jak bardzo mało miejsca masz, ale sam (nadal mi ręka ucieka, bo się zapominam) długo przestawiałem się na położenie całej ręki na biurko żeby nie ruszać tylko nadgarstkiem - co wzięło się z dużej czułości myszki przez długi czas. Jak masz tak mało miejsca, że nic nie dasz rady z tym zrobić, to zawsze możesz przejść na podłogę, albo kupić jakiś blat (jak jakiś użytkownik z polskiego forum, co się chwalił).
Topic Starter
Hawzone
nie chodzi o brak miejsca bo mam całą podkładkę 320x270mm i jeszcze w około trochę jest. Chyba że lepiej będzie jeśli dam całą rękę na biurko, ale jestem wtedy trochę "wygięty" i też krew nie dochodzi... wolę mieć na samym kraju, ale przy małej czułości tak się nie da bo nie dałbym rady na dół ekranu dojechać...
r0ck
Ja jak grałem na myszce to przy mniejszej czułości (co już pisałem wcześniej) dawałem radę, mimo, że tak samo jak Ty miałem podkładkę przy krawędzi biurka + wysokie biurko + ruszałem tylko nadgarstkiem, różnica jedynie taka, że klawiaturę mam na blacie, a nie na półce.
Topic Starter
Hawzone
czyli muszę się przyzwyczaić, chociaż tak jak mam teraz jest trochę nie ergonomicznie, ale do końca wakacji muszę wytrzymać :D Stopniowo sobie będę zmniejszał czułość to powinienem dać radę
Advantan
Ogółem większość ludzi z dużą czułością trzyma myszkę na dole podkładki, przy krawędzi biurka. Musisz nauczyć się trzymać myszkę na środku z leżącą dłonią na biurku. Tak jest najlepiej, IMO. Wtedy ustawiasz niższą czułość i ruszasz całą ręką, albo całą ręką + nadgarstek, to też działa.
Topic Starter
Hawzone
teraz przesunąłem trochę dalej rękę, ale całej nie mogę trzymać bo muszę jak już mówiłem być tak trochę zgięty, a to niezbyt wygodne. Mam więc 2 opcje. 1. Zostawić tak jak mam czyli mysz na biurku, klawiatura niżej i jakoś się do tego przyzwyczaić. 2. Dać klawiaturę na biurko, i podnieść wyżej krzesło. W sumie nie wiem która opcja lepsza...
Topic Starter
Hawzone
Przy swoim stopniowym zmniejszaniu czułości doszedłem do 6/11 w windowsie (co znacząco spowolniło, musiałem więc znowu w grze zwiększyć) i teraz w grze jestem na 1,25x i nie wiem czy dalej zmniejszać, ponieważ przed chwilą sobie sprawdziłem jak mi się będzie grać na mapie gdzie są duże skoki, i okazało się że niezbyt, bo gdy przesuwam myszkę czasami nie dosięgam i nie wiem czy dalej zmniejszać.
Replay z beatmapy: "An Cafe - Kakusei Heroism ~The Hero Without A Name~" http://speedy.sh/ucHSp/Hawzone-An-Cafe- ... 15-Osu.osr
Advantan
Utrudniasz sobie.
System: 6/11
Osu: 1.0x

Jakbyś od razu przeskoczył do tych ustawień, to byś odczuł dużą różnicę, ale przyzwyczaiłbyś się. Na pewno szybciej niż po tym co wyprawiasz teraz. "Stopniowe zmniejszanie czułości" to głupi pomysł. Utrudniasz tylko sobie, ciągle pod górkę.

Pamięć mięśniowa

Im szybciej przejdziesz na jakieś ustawienia i zaczniesz się ich uczyć, tym lepiej. Zmienianie co moment sprawia, że gra ci się niewygodnie ciągle, bo ciągle coś zmieniasz.
Topic Starter
Hawzone
hmm.. fakt, lepiej przyzwyczaić się raz, w windowsie mam ustawione mysz mam 1200DPI i jak pisałem nie zmienię, no i przeskoczę na 1x w osu! i takie ustawienie powinny być dobre. Oprócz tego przyzwyczaiłem się już do tego żeby trzymać dłoń na biurku i jakieś 2/3 - 1/2 przedramienia. Dziękuję wszystkim za pomoc. :D
Please sign in to reply.

New reply