forum

Beatmapy na wolnych licencjach.

posted
Total Posts
12
Topic Starter
misiek200m
Witajcie!
Czy znacie mapy do piosenek/utworów które są udostępniane na wolnych licencjach? Potrzebuję takiej muzyki do pewnego projektu ze znajomym. Na wstępie mówię - szukałem, ale nic na ten temat nie znalazłem. :(
Marcin
Lepiej by było jakbyś podał jaki to ma byc rodzaj muzyki
Galkan
Dosyć dwuznacznie brzmiące pytanie, ale do rzeczy - prawie wszystkie beatmapy jakie istnieją w bazie tej gry powstały bez pytania autorów tychże utworów o zgodę na użycie. Ludzie zazwyczaj biorą piosenkę i robią do niej mapę, tyle. Nic więcej się z tym nie dzieje.
Topic Starter
misiek200m
@Marcin Właściwie... - dowolny. Beatmapa ma być po prostu przykładem, nie mam wymagań co to stylu/rodzaju. (byleby była grywalna)

@Galkan Zdaję sobie z tego sprawę. Materiał ma trafić na YouTube i chodzi o to, by jakiś podmiot czy wytwórnia nie upomniała się o swoje prawa. ;p
Marcin
Jemu chodzi o to by PIOSENK była na wolnej licencji i posiadała mapę do tego.
http://osu.ppy.sh/s/17670 Moze być?
Topic Starter
misiek200m

Marcin wrote:

Jemu chodzi o to by PIOSENK była na wolnej licencji i posiadała mapę do tego.
http://osu.ppy.sh/s/17670 Moze być?
Dokładnie o to mi chodzi. ;) Może być, pewnie.
Galkan
Czepialność autora/wytwórni zależy tylko od Twojego szczęścia, ludzie mają po kilkadziesiąt filmików z tej gry na swoich kanałach (vide Piotrekol) i nic, a niektórym siada bananik po trzech wrzuconych materiałach. Ale to, że najlepiej brać muzykę od niezależnych artystów, to fakt.
Piotrekol

Galkan wrote:

Czepialność autora/wytwórni zależy tylko od Twojego szczęścia, ludzie mają po kilkadziesiąt filmików z tej gry na swoich kanałach (vide Piotrekol) i nic, a niektórym siada bananik po trzech wrzuconych materiałach. Ale to, że najlepiej brać muzykę od niezależnych artystów, to fakt.
aktualnie mam 2 ostrzeżenia na koncie YT(~120 filmików z osu) - jedno sam sobie sprawilem bo probowałem się odwołać od blokady :< .ale jak blokowali- to zaraz po zuploadowaniu (bot YT)
MLGnom
Na 100% bezpieczne jest cokolwiek z Touhou. Nikt się z YT nie przyczepi o prawa autorskie.
Ogólnie ważnym elementem jakość dźwięku, ponieważ na Youtube mają sample które automatycznie są dopasowywane do filmików w celu porównania. (chuj wie jak to nazwać profesjonalnie). Słyszałem że łatwo to obejść zwiększając głośność hitsound'ów w opcjach i zmniejszając głośność muzyki. Tak samo uważać jak tagujesz żeby nie ściągnąć uwagi np. że jest to "TV Size" które często są blokowane.

Poza tym to warna możesz dostać jak ktoś zreportuje. Nie uwierzę że mają jakiś zespół sprawdzający wszystkie filmiki. xD
Fenek Alfa

MLGnom wrote:

Na 100% bezpieczne jest cokolwiek z gier Touhou tudzież remixy. ZUN czepia się o wydania płytowe typu Neo-Traditionalism in Japan, ale na soundtracki z gry ma wyjebane
Fix'd
AmaiHachimitsu
Nie wiem jak to działa na yt (pewnie bardziej międzynarodowo), ale w Polsce muzyka japońska ogólnie nie jest licencjonowana. Gdyby było możliwe ustawić, że tylko europejczycy mogą obejrzeć film to nie powinno być problemów.

Remixy wszelakie spotykane w grze są w 99% nielicencjonowane (większość jest z Touhou i tak ;d) albo autorzy mają wyjebane na prawa autorskie i nie żrą się o nie.
Topic Starter
misiek200m
Ok. Dzięki Wam wielkie za propozycje i rozwianie wszelkich wątpliwości! ^^
Please sign in to reply.

New reply