forum

Precyzja myszki i Myszka.

posted
Total Posts
43
Topic Starter
r0ck
Cześć.
Mam dwa pytania.

Co tak naprawdę daje precyzja myszki? I czy opłaca się grać na włączonej czy wyłączonej tej opcji? Słyszałem, że niby lepiej grać na wyłączonej, tak więc tak trochę grałem, ale czasami mam pewne problemy. Gram na dużej czułości, i czasami po prostu przejeżdżam / przeskakuję, to "kółko". Tak więc stwierdziłem, że zobaczę jak mi się teraz będzie grało na włączonej tej opcji, ponieważ wydaję mi się, że to tak jakby pozwala dokładniej wcelować myszką w miejsce które chcemy. Zagrałem jedną mapkę i WYDAWAŁO mi się, że jest trochę lepiej, chociaż nie wiem co o tym sądzić.

Druga sprawa.
Jaką myszkę polecacie do Osu? Ogólnie chodzi mi także, aby było to przy okazji myszka, która sprawdza się też w grach typu Cs 1.6 itp. Nie potrzebuje dużo dodatkowych przycisków na myszce.
Marcin
Wszystko <800 dpi jako myszkę - nie ogarniam motywu >drozsza myszka > bede bardziej pr0 w cs
Precyzja myszki - ja tam gram przy wylaczonej opcji. Jak przelatujesz kolko to zmniejsz czulość ALBO graj wiecej zeby ta czulosc ogarnac. Kazdy gra jak chce.
Topic Starter
r0ck
1. Nie chodzi mi, że "droższa myszka, będę pro" tylko mam po prostu taką, że nie bardzo idzie grać, i chciałbym jakąś porządną.
2. Własnie nie mogę za bardzo zmniejszyć czułości, ponieważ wtedy musiałbym latać myszką po całym biurku. Myślę, że to może być też trochę wina starej, porysowanej podkładki, bo jak gram, to strasznie słychać jak ta mycha "szoruje" po tej podkładce, co może się przekładać czasami na np. jakieś małe zacięcie + przeskoczenie.
3. Każdy gra jak chce, a mi właśnie chodzi, przy której opcji gra się lepiej, ponieważ nie wiem do końca co to daje, a samemu ciężko mi ocenić kiedy gra mi się lepiej.
MLGnom
Czyli potrzebujesz myszki z większym dpi by nie ruszać za bardzo ręką.
Ja osobiście już od półtora roku mam "Logitech G500" i jestem bardzo zadowolony z wydania tych 170zł. (+50 zł za podkładke Razer Goliathus)
W osu! sprawdza się dobrze. Natomiast bardzo przyjemnie się jej używa w innych grach.

Marcin wrote:

Wszystko <800 dpi jako myszkę - nie ogarniam motywu >drozsza myszka > bede bardziej pr0 w cs
Precyzja myszki - ja tam gram przy wylaczonej opcji. Jak przelatujesz kolko to zmniejsz czulość ALBO graj wiecej zeby ta czulosc ogarnac. Kazdy gra jak chce.
Tutaj nie chodzi o to "że będę lepszy". Lepsza mysz zapewnia lepsze warunki kontroli nad nią co się naprawdę przydaje grach. Wiele osób długo siedzi przed kompami i takie myszki zapewniają dodatkowo mniejsze zmęczenie dłoni.
Marcin

MLGnom wrote:

Czyli potrzebujesz myszki z większym dpi by nie ruszać za bardzo ręką.
Ja osobiście już od półtora roku mam "Logitech G500" i jestem bardzo zadowolony z wydania tych 170zł. (+50 zł za podkładke Razer Goliathus)
W osu! sprawdza się dobrze. Natomiast bardzo przyjemnie się jej używa w innych grach.

Marcin wrote:

Tutaj nie chodzi o to "że będę lepszy". Lepsza mysz zapewnia lepsze warunki kontroli nad nią co się naprawdę przydaje grach. Wiele osób długo siedzi przed kompami i takie myszki zapewniają dodatkowo mniejsze zmęczenie dłoni.
Uzywalem myszki za 5 zl w mw2 przez rok - zgadnij kto wbijal bomby atomowe.
Wg. mnie - myszka - niewielka pomoc niezaleznie od jej ceny.
MLGnom
(Dlaczego się spodziewałem takiej odpowiedzi)?
Nie zrozumiałeś tego co napisałem. Mysz nie zrobi z ciebie pro gracza. Może tylko w tym pomóc. Ja pierdole...
Btw. używałeś kiedyś lepszej myszki niż za 5 zł?

Powiem ci tak, z doświadczenia wiem, że jednak sporo daje. Sam przez wiele lat korzystałem z tanich myszek za max 20zł.
Marcin

MLGnom wrote:

(Dlaczego się spodziewałem takiej odpowiedzi)?
Nie zrozumiałeś tego co napisałem. Mysz nie zrobi z ciebie pro gracza. Może tylko w tym pomóc. Ja pierdole...
Btw. używałeś kiedyś lepszej myszki niż za 5 zł?

Powiem ci tak, z doświadczenia wiem, że jednak sporo daje. Sam przez wiele lat korzystałem z tanich myszek za max 20zł.
Btw od miesiaca mam nowa - 3200 dpi, wiecej niz 5 zl (omg) , i roznica jest nie wielka jak tak gram (procz lepszych przyciskow bo mouse only).
klubek

r0ck wrote:

1. Nie chodzi mi, że "droższa myszka, będę pro" tylko mam po prostu taką, że nie bardzo idzie grać, i chciałbym jakąś porządną.
2. Własnie nie mogę za bardzo zmniejszyć czułości, ponieważ wtedy musiałbym latać myszką po całym biurku. Myślę, że to może być też trochę wina starej, porysowanej podkładki, bo jak gram, to strasznie słychać jak ta mycha "szoruje" po tej podkładce, co może się przekładać czasami na np. jakieś małe zacięcie + przeskoczenie.
Z mojej strony mogę polecić niedrogą myszkę Logitech M100, bez żadnych dodatkowych klawiszy itd. Zwykła, prosta mysz. Oczywiście to zależy od Ciebie czy do konkretnej myszki się przyzwyczaisz i czy będzie Ci się przyjemnie grało. Podkładka natomiast jest dla mnie bardzo ważna, nawet bardziej niż sama mysz, musi to być przynajmniej taka wykonana z lepszego materiału (SteelSeries/Razer).

r0ck wrote:

3. Każdy gra jak chce, a mi właśnie chodzi, przy której opcji gra się lepiej, ponieważ nie wiem do końca co to daje, a samemu ciężko mi ocenić kiedy gra mi się lepiej.
Ja mam zawsze tą opcję wyłączoną, z włączoną mam latencję jak cholera.
Topic Starter
r0ck
A co do podkładki, to polecacie szmacianą , czy plastikową? Ja osobiście, prawie cały czas jeździłem myszką po "gołym" blacie biurka, ale w pewnym momencie zaczęło to być nie wygodne, więc znalazłem jakąś tam starą plastikową podkładkę i zacząłem na niej grać. Tak więc, nigdy w sumie nie grałem na szmacianych podkładkach i nie wiem jaka to jest różnica.
Grzywa
Osobiście jestem można nawet powiedzieć szczęśliwym posiadaczem Logitecha MX518 i powiem, że ta mysz jest bardzo dobra i wygodna. Ogólnie preferując claw grip byłem w stanie do niej przywyknąć dość szybko. Oprócz tego czasem przydatne dodatkowe przyciski i stosunkowo mała cena.
Podkładka natomiast to Razer ProPad. Z tego co ostatnio sprawdzałem, nie była już ona dostępna na allegro. Ogólnie jest sztywna, wytrzymała i przede wszystkim dwustronna. Pierwsza z powierzchni jest całkowicie gładka, natomiast druga nieco chropowata. No i wykonana jest ofc. z aluminium+plastik. (jej cena to ok. 60pln)
AmaiHachimitsu
Podstawowe ustawienia myszy dla pr0 h4XX0r2

windows: domyślne
osu: domyślne

precyzja: można się nauczyć grać z precyzją, ale jeśli np. zaskoczy Cię kółko po drugiej stronie ekranu to zazwyczaj przestrzelisz potężnie. Precyzja zwię się tak tylko oficjalnie, tak naprawdę nic nie pomaga. Jeśli masz wyłączoną precyzję (W WINDOWSIE RÓWNIEŻ!! <można użyć mousefixa, powinieneś znać>), to jeśli ruszysz się x cm myszką, to kursor ruszy Ci się o y pixeli bez względu na to, z jaką szybkością wykonałeś ruch myszki. Dlatego wyłączenie "precyzji" poprawia celowanie, możesz grać z pamięci, bo wiesz jaką przestrzeń musi mysz pokonać, by kursor znalazł się po drugiej stronie ekranu czy gdzie tam byś chciał.

Czułość: Napisałem wyżej, by windows i osu miało domyślną czułość. W ten sposób zmieniona czułość ma niechciany produkt w postaci przeskakiwanych pikseli czy też zwykłej akceleracji. Na prostych mapach nie widać różnicy, ale jeśli przyjdzie Ci klikać małe kółka i jeździć po krętych streamach, brak tych problemów może być kluczowy. Jak w takim razie dostosować czułość?

1. DPI myszy (sporo myszy ma regulacje dpi, zazwyczaj te droższe)
2. Zmiana rodzielczości ekranu (mniejsza rozdzielczość = wyższa czułość)

Nie przejmuj się, że musisz jeździć po całej podkładce. Póki Ci z niej mysz nie spada, jest dobrze. Niektóre patterny są trudne do zagrania ruszając tylko lekko nadgarstkiem i palcami, czasem musisz ruszyć przedramieniem, dlatego ustawianie wysokiej czułości to zazwyczaj samobój, a przyzwyczaić się do innej czułości to kwestia pół godzinnej gry. Byleby to robić stopniowo.

Co do myszy...
400 dpi: WMO, Intellimouse (jeśli grałeś w CSa to grzech nie znać) - WMO jest tania i bardzo dokładna, ale brakuje jakiejś gumy czy czego innego poprawiającego chwyt, ale sam profil myszy jest bardzo przyjemny, brak jakichkolwiek "specjalnych przycisków" po bokach, pod nią i na kablu. No i 400 dpi to jest niesamowicie mało. gram na 800x600 full screen i mi mysz czasem spada albo na samej krawędzi jeździ. :shock:
800-1000 dpi: mnóstwo ich jest, zdadzą się gamingowe A4Techy lub nawet typowe Logitechy. Wybierz wygodniejszą dla siebie
1000+ dpi i myszy z możliwością przestawienia dpi: Również duży wybór, ale myszy z tej kategorii są zazwyczaj drogie. Gamingowe Logitech, czy jeszcze droższe Razer'y bądź po prostu ekskluzywne modele Microsoftu. Jak srasz pieniędzmi to polecam. Sporo osób poleca Razer Deathadder, no i kilku znanych polskich graczy używa "czołgu" zwanego Logitech G9

Podkładka: używam obecnie plastikowej Elecomu, ale niemiłosiernie niszczą się ślizgacze, a jeśli pod nie dostanie sie jakaś drobinka, to i podkładka zostanie zrysana. Za ok 20-25 zł. kupisz A4Techa w wymiarze Large, a jakością nie ustępuje takim "potentatom" jak Steelseries czy Razer. Gdyby nie to, że powoli kończę grę, to bym się skusił. Gra na samym blacie nie jest zła (o ile blat prosty), ale niestety mały okruszek i niszczysz biurko razem ze ślizgaczami myszy.

Powodzenia,
nruu
Jak dla mnie podstawa w Osu to wyczucie swojej mychy w 1000% - do tego oczywiście wyłączona akceleracja mychy (całkowita podstawa!), wylaczona precyzja, w windzie wyłączona precyzja oraz gra na niskiej czułości. Namachasz się trochę tą mychą podczas gry, ale wtedy jest największa kontrola i największa precyzja, imo oczywiscie. Do tego oczywiście podkładeczka (w moim przypadku steelseries qck+).
W countera grałem swojego czasu 5 lat i doszedłem do wniosku, że jednak z niskimi czułościami lepiej mi się gralo (wieksza precyzja kosztem machania mychą po całej podkładce) W counterze gralem na czułości 1.6, 800 dpi przy 1024x720 rozdziałce a tutaj w osu 1.0, 800 dpi 1650x1080rozdzialka - w windzie szybkosc mychy na 6/11.

No ale oczywiscie nie liczy się to na jakich ustawieniach kto gra, tylko jak bardzo człowiek wyczuje dane ustawienie - dlatego wazne jest imo niezmienianie ustawien co chwila.

Co do dobrych myszek do osu to jako fanboy logitecha muszę polecić g500 i g9 (chociaż juz się pewnie cos nowszego i lepszego pojawilo) wszystko zależy też od chwytu itp - bierz taką, która jest dla Ciebie najwygodniejsza.
Topic Starter
r0ck
Hmm.. Tak czytałem opinie o tej podkładce STEELSERIES Qck i wydaje się być dobra, a do tego tania (tyle że mi bardziej odpowiadała by chyba mini jak już). Ma ktoś? Gra/grał ktoś na niej? Jak się sprawuje? Może ktoś porównywał ją do innych w podobnej cenie?

@Edit1
Czyli wyłączyć w windowsie ogólnie akceleracje myszki? Wtedy to przekłada się także na osu? I tak gra się lepiej?
I czy wyłączenie precyzji w osu i w windzie coś da? Czy wystarczy wyłączyć tą opcję tylko w osu?

I czym różni się podkładka Stellseries qck od qck+ ?

@Edit2
Kurna. Z tym wyłączenie akcelerecji to jest na poważnie? Zrobiłem tak i po prostu nie umiem grać. Ruszam lekko myszką i z przyzwyczajenia przewiduje gdzie będzie, a tak naprawdę zatrzymuje się w 1/3 drogi do celu. Tak samo ze spinnerami, zawsze robiłem tak, ze gdy się zaczynał, po prostu zaczynałem kręcić, a teraz muszę ustawić myszkę na środek spinnera, bo inaczej będę kręcić celownikiem w jego np. górnym prawym rogu. Myślę, że to jest kwestia przyzwyczajenia, ale przez 50lvlów przyzwyczaiłem się do włączonej akceleracji, i teraz wydaje mi się to nie możliwe, chociaż prawdę mówiąc gdyby udało mi się do tego przyzwyczaić, nie wątpię, że może grało by się lepiej.
Czy wy naprawdę gracie na wyłączonej akceleracji? :D
Tidek

r0ck wrote:

Czyli wyłączyć w windowsie ogólnie akceleracje myszki? Wtedy to przekłada się także na osu? I tak gra się lepiej?
I czy wyłączenie precyzji w osu i w windzie coś da? Czy wystarczy wyłączyć tą opcję tylko w osu?
Nie wiem jak to z tym jest, ja gram od roku na włączonej precyzji w windowsie (wyłączona w osu), szybkość 1600dpi, w osu ~1.5x. Jak spróbowałem grać na wyłączonej precyzji to nie mogłem żadnych insanów zaliczyć (nie wiem, może trzeba dłużej pograć).
Może to jest powód dlaczego cały czas lamie na jumpach : o

r0ck wrote:

Z tego co pamiętam to chyba wielkością, ja ze względu na mało miejsca kupiłem tą mniejszą (qck). Cena/jakość daje jej 5/5, jeśli będziesz o nią dbał (czyli nie brudził jakimiś okruszkami) to będzie Ci bardzo długo sprawowała.
nruu

r0ck wrote:

Hmm.. Tak czytałem opinie o tej podkładce STEELSERIES Qck i wydaje się być dobra, a do tego tania (tyle że mi bardziej odpowiadała by chyba mini jak już). Ma ktoś? Gra/grał ktoś na niej? Jak się sprawuje? Może ktoś porównywał ją do innych w podobnej cenie?

Super sie na niej gra, gralem 5 lat w countera na qck mini, ale do osu byla zdecydowanie za mała i kupilem duzo większą qck+ - zadecydowało też przyzwyczajenie do powierzchni podkładki. Trzyma się ładnie, tylko trza cały czas dbać, żeby nic na niej nie stawiać, nie rozlewać nic na nią, nie jeść itp :D bo okruchy do niej lecą jak magnes. :D Pewnie znajdą się lepsze podkładki - aluminiowe od razerów itp - ale na takich nie gralem. Jeszcze masz podobną podkłade do QCK od a4techa - nie wydaje się jakoś duzo gorsza a jest tansza.

@Edit2
Kurna. Z tym wyłączenie akcelerecji to jest na poważnie? Zrobiłem tak i po prostu nie umiem grać. Ruszam lekko myszką i z przyzwyczajenia przewiduje gdzie będzie, a tak naprawdę zatrzymuje się w 1/3 drogi do celu. Tak samo ze spinnerami, zawsze robiłem tak, ze gdy się zaczynał, po prostu zaczynałem kręcić, a teraz muszę ustawić myszkę na środek spinnera, bo inaczej będę kręcić celownikiem w jego np. górnym prawym rogu. Myślę, że to jest kwestia przyzwyczajenia, ale przez 50lvlów przyzwyczaiłem się do włączonej akceleracji, i teraz wydaje mi się to nie możliwe, chociaż prawdę mówiąc gdyby udało mi się do tego przyzwyczaić, nie wątpię, że może grało by się lepiej.
Czy wy naprawdę gracie na wyłączonej akceleracji? :D
Oj tak, to konieczność do całkowitej kontroli mychy. Dziwię się w sumie, że grałeś z akceleracją w countera - bo to właśnie głównie tam promują gre bez akceleracji. Wiadomo, że będzie dużo wolniej i precyzyjniej, ale dzięki temu kursor będzie się poruszał zawsze o taką samą odległość, bez wpływu na to jak szybko tą mychą poruszysz.
Imo dodanie aspektu szybkosci do celowania znacznie utrudnia grę. Polecam się przyzwyczaić, ja sobie nie wyobrażam grać z akceleracją. No ale to tylko moja opinia
Topic Starter
r0ck
Hmm.. tak więc chciałbym dowiedzieć się także od innych ludzi którzy grają w osu, naprawdę gracie bez akceleracji myszki? W sumie ja nigdy o czymś takim nie myślałem, czy to w osu, czy w csie.

I jeszcze jedno, czy da się zrobić tak, żeby akceleracja była wyłączona tylko podczas gry, a podczas normalnej pracy na windowsie była włączona? No chyba, że nawet podczas przeglądanie stron internetowych lepiej mieć ją wyłączoną :D .
nruu

r0ck wrote:

I jeszcze jedno, czy da się zrobić tak, żeby akceleracja była wyłączona tylko podczas gry, a podczas normalnej pracy na windowsie była włączona? No chyba, że nawet podczas przeglądanie stron internetowych lepiej mieć ją wyłączoną :D .
Da się jeśli sterownik myszy na to pozwoli - w mojej MX1000 np. można bez problemu włączać i wyłącząć bez większych problemow - gorzej jak takowych nie ma. wtedy jest zabawa z mousefixem i mousefixremoverem - to zabawy w rejestrze wiec trzeba kazdorazowo przy zmianie dać resa kompa. :/ A co do tej wyłączonej akceleracji to po jakimś czasie przyzwyczaisz sie do machania także i tam :D potem będziesz miał nieogar na innych kompach i sie będziesz dziwił jak można na takiej szybkiej myszce funkcjonować :D
Topic Starter
r0ck
Jak już jesteśmy przy tym temacie, to jak z tym jest w grach typu LoL? Też można grać bez akcelereacji?

I co do podkładki, zauważyłem, że tych qck jest jakoś dużo. Mass, mini, medium, +, heavy. Tak więc która ma jaki rozmiar?

Aha, i bardzo głupie pytanie. O co chodziło z tym, że czułość w windowsie masz ustawioną na 6/11. Rozumiem to jako: "Wskaźnik na 6 kresce z 11 kresek do wyboru" ale nie jestem pewny :D .
Marcin

r0ck wrote:

Jak już jesteśmy przy tym temacie, to jak z tym jest w grach typu LoL? Też można grać bez akcelereacji? WHY NOT MAN, TO TYLKO I WYLACzNIE KEWSTIA PRzYzWYCzAJENIA :/

I co do podkładki, zauważyłem, że tych qck jest jakoś dużo. Mass, mini, medium, +, heavy. Tak więc która ma jaki rozmiar?Nie zeby cos ale google.pl nie gryzie :/ [google:77be0]rozmiary Qck[/google:77be0]

Aha, i bardzo głupie pytanie. O co chodziło z tym, że czułość w windowsie masz ustawioną na 6/11. Rozumiem to jako: "Wskaźnik na 6 kresce z 11 kresek do wyboru" ale nie jestem pewny :D . Dobrze
Topic Starter
r0ck
Ok dzięki, tylko co do tych rozmiarów to patrzyłem w google, dowiedziałem się, że:
-Qck mini = 250 x 210
-Qck = 320mm x 285mm
-Qck+ = 450mm x 400mm
-Qck Mass = to samo co Qck, tyle że 6mm grubości.

Czy są jeszcze jakieś inne? A jeżeli miałbym wybierać z tych, to zastanawiałbym się nad Qck, a Qck Mass, tylko nie wiem jak z tą grubością. Wydaje mi się, że normalna była by lepsza, ponieważ 6mm to "dosyć wysoko".

2. Zacząłem się już przyzwyczajać do gry bez akceleracji i jest dobrze, tylko mam jeden problem - spinnery. Tak jak z akceleracją, gdy mi się chciało, bo np. robiłem jakąś mapę na dobry rank, potrafiłem wyciągnąć po 370-400 obrotów/min, tak bez robię max 250. Po prostu jak zaczynam szybciej kręcić, kursor leci mi gdzieś na bok, i kręcę obok środka spinnera, a nie wokół niego. Jakieś rady?
AmaiHachimitsu
Po prostu musisz się przyzwyczaić, kręć malutkie kółka wokół środka, to trzeba wyczuć. A jeśli chcesz kręcić jak najszybciej, powinieneś nauczyć się kręcić w lewą stronę, jak się nauczysz to o wiele łatwiej uzyskać dobry spin (co nie znaczy, że nie da się kręcić dobrze w prawo). Najważniejsze to nie robić kół jak wół, tylko niewielkie. Wtedy nie ma co nawet ruszać szybko. Jak walczysz o wynik, to kółka możesz robić większe (ok 2-5 cm od środka) i ciężar żeby spoczywał na części dłoni, która jest oparta na podkładce. Delikatnie wciśnij dłoń w podkładkę i spróbuj zautomatyzować szybki okrężny ruch. To wymaga praktyki, ale może się przydać kiedyś.
Tidek
A ja grałem cały rok z włączoną akceleracją, teraz weź się tu przyzwyczaj do wyłączonej :x
Topic Starter
r0ck
Próbowałem robić takie malutkie kółka ale wtedy też wychodzi mi max 270. Dlaczego w lewo kręci się szybciej? Ja zawsze kręciłem dosyć duże koła, praktycznie tak jak ekran pozwalał, ale robiłem to szybko i wychodziło tak jak mówiłem po 400 nawet. Teraz właśnie próbowałem robić takie 5cm, ale gdy zaczynam szybciej kręcić, to tak jak mówiłem, celownik zaczyna lecieć mi w bok, i kręcę obok środka spinnera, zamiast wokół niego. Dodam tylko, że gdy kręcę spinnery, to mam wciśnięty klawisz od myszki, ale ogólnie gram myszka-klawiatura. Próbowałem nie wciskać przycisku tylko użyć np. X ale wtedy też wgl. nie mogę kręcić :D .
AmaiHachimitsu
To wszystko kwestia przyzwyczajenia. Ja też klikałem kiedyś wszystko klawą, ale do spinnerów wciskałem LPM. Normalnym jest, że z akceleracją kręcisz szybciej, nawet jeśli produktem jest walenie wielkich okręgów. Żeby zminimalizować tą różnicę, potrzebny jest po prostu trening i wyczucie sprzętu (ważna jest też ułożenie ręki i inne detale). Jedyne co mogę napisać, to żebyś mimo wszystko starał się kręcić z wciśniętym x. pozwoli to na zaznaczenie opcji "wyłącz klawisze myszy w czasie gry" i nie zdarzy CI się już, że niechcący klikniesz myszą i spowodujesz missa bądź po prostu wypadnięcie z rytmu.

W lewo kręci się łatwiej po prostu z powodu natury naszych kończyn, o wiele łatwiej idą nam ruchy do wewnątrz, czyli dla praworęcznych będzie to kręcenie w lewo.
Topic Starter
r0ck
Z tym kręceniem w lewo to dla mnie chyba nie osiągalne. Nawet jak teraz zacznę kręcić myszką w lewo, to po 1 sec, automatycznie zaczynam kręcić znowu w prawo nie wiadomo czemu :D .

Ale ogólnie przyzwyczaiłem się już trochę do gry bez akceleracji i gra mi się 10x lepiej, tylko te spinnery są wkurzające.
Marcin

AmaiHachimitsu wrote:

W lewo kręci się łatwiej po prostu z powodu natury naszych kończyn, o wiele łatwiej idą nam ruchy do wewnątrz, czyli dla praworęcznych będzie to kręcenie w lewo.
Powiedz to mojej ręce ktora nie potrafi, nie umie, nie wie jak sie kreci w lewo. Myth Busted?
Advantan
No chyba to oczywiste, że znajdą się wyjątki kręcenia spinów, nie? Jednak chyba zdecydowana większość praworęcznych graczy kręci w lewą stronę.
nruu

Advantan_96 wrote:

No chyba to oczywiste, że znajdą się wyjątki kręcenia spinów, nie? Jednak chyba zdecydowana większość praworęcznych graczy kręci w lewą stronę.
Znowu jestem wyjątkowy! \o/
Marcin
Nie, nie jesteś.
AmaiHachimitsu
Nawet jak teraz zacznę kręcić myszką w lewo, to po 1 sec, automatycznie zaczynam kręcić znowu w prawo nie wiadomo czemu
Miałem identycznie, ale jak potrenujesz to Ci się ten ruch zadomowi na dobre. Możesz przy okazji pooglądać na yt jak grają myszkowcy i podpatrzeć jak Oni to robią.

Pro Tip: mapy wymagające szybkiego kręcenia (albo pozwalające na to) są świetnym treningiem na wyczucie myszki. Przydatne po dłuższych przerwach albo zaraz po wejściu do gry.

Spójrzmy realnie, jesteś żółtodziobem jeśli chodzi o tą grę, jeszcze się wyrobisz. Na razie zakasaj rękawy i do dzieła, potrzebujemy kogoś do osu! World Cup :D
Kubu
wolf kręcił, ja kręciłem, w sumie to dużo osób w prawo kręciło z tego co pamiętam
Ryohan
Bez kitu swego czasu pamiętam jak ludzie którzy mnie spectowali (A TO BYŁO W KURWĘ DAWNO TEMU) pytali mnie czemu kręcę w lewo xD
Advantan
To może jednak większość kręci w prawo i jestem wyjątkowy (prawie!).
Hydra
Sory ale albo jestem glupi albo nie wiem... w prawo czyli tak jak zegar czy odwrotnie 8d? Po dluzszym namysleniu już wiem. dziekuje sobie za odpowiedz ;)
Marcin
Lol, zegarek dziala w lewo btw;
Hydra
no rzeczywiscie 8DDDDDDDDD
Ryohan
Zegar kręci w prawo ramieniem ;/ W lewo to masz odwrotnie do wskazówek zegara ;/
Tidek
Nie, bo w lewo :<

Marcin

Tidek wrote:

Nie, bo w lewo :<

Mówiłem?
yuiriko-chama
Mam takie pytanko - czy warto kupić byle jaką myszkę, taką do 30zł? Chcę kupić jedną dodatkowo do drugiego mieszkania, bo swojej nie chce mi się wozić. No i największy problem mam ze spinnerami, ze starą myszką kursor lata po całym ekranie, nawet jeśli przesuwam ją bardzo lekko >.> Chciałabym wiedzieć, co o tym decyduje, żeby kupić coś chociaż trochę lepszego :I
AmaiHachimitsu
Prawdopodobnie spora część winy w wylatywaniu kursora podczas spinnerów to włączony tryb precyzji myszy. Polecam wyłączyć. W osu! jak i windowsie można znaleźć takie opcje. Jeśli nie to, po prostu wysoka jest czułość. Oprócz ustawianej suwakami w osu! czy windowsie, czułość zależy też od DPI myszy (sprawdź) i rozdzielczość ekranu.

Co do kupna myszy to ciezko cos znalezc do 30 zl fajnego oprocz Wheel Mouse Optical, która mimo ze precyzyjna to wolna (400 dpi)
Still-NiN
Co do narzekania że aktualna myszka przestała się sprawdzać to polecam sprawdzić ślizgacze pod myszką i to rozwieje wasze wszelkie wątpliwości , polecam zakupić podkładkę tym osobom które nie posiadają , nie ważne jaką myszkę macie , mam już drugą tą samą myszkę i z podkładką można zauwazyć dłuzszy czas wytrzymałości slizgaczy pod myszką , które są bardzo ważne.
Ryohan
Zgadzam się z Tobą w 100%, chociaż to zależy też od faktury biurka itd. Jak ma się gładki blat to znowu tak szybko nie padną nam ślizgacze, a pozatym do lepszych myszek można kupić za stosunkowo niską cenę zestaw nowiusieńkich ślizgaczy.
Please sign in to reply.

New reply