forum

Ustawienia tabletu i probelmy z osu.

posted
Total Posts
7
Topic Starter
Czajos
Hej
Mam nadzieję, że wybaczycie mi nieco wstępu ale nieco nakreśli on mój problem :)
Otóż gram sobie w Osu już ponad rok. Osiągnięć nieco mam chociaż część przepadła po resecie ;-;. Anyway. Do grania używam tabletu wacom intuos pen&touch medium CTL-680. Chwalę go sobie bo działa sprawnie i dobrze. Kupiłem go do grania w Osu a wyszło tak, że zostałem grafikiem w pracowni reklamy i się przydaje bardzo XD.
Otóż gram sobie już mapy 5-6 gwiazdek. Idzie mi różnie ale treningi dzień w dzień dają efekty. Oczywiście wzrost formy czy też tzw "skilla" sprawia, że gram coraz trudniejsze mapy. Oczywiście w tym celu z racji dużego obszaru roboczego, zmniejszam go. W moim przypadku minimalizuję go jak tylko się da, by kursor szybciej chodził. No właśnie, ale od pewnego czasu wpadłem tak jakby w "dół". Gram mapki ale precyzja sprawia że nabiję kilkaset combo i nie trafiam. Po prostu nie trafiam. Żeby chociaż trafić w połowie czy nawet w 1/4. Zwyczajnie nie trafiam. Jest to frustrujące ponieważ uzyskując na mapkach celność powyżej 99% nie trafam kilka razy w nutkę, przez co nie zyskuję pp. I tak cały czas praktycznie. Próby nabicia combo kończą się missem i od nowa. Wraz z trudnością zwiększa się ilość jumpów. I mam teraz pytanie do posiadaczy tabletów czy też spotkali się z czymś takim i jak ten problem, że tak powiem ugryźć. Co zrobić z tym nieszczęsnym mapowaniem. Jak to ustawić, żeby zyskać na precyzji. Uprzedzając spędziłem naprawdę sporo czasu na szukaniu po google nie tylko na polskojęzycznych stronach i może właściwie nie szukałem więc stwierdziłem, że może poproszę o pomoc użytkowników Osu!. Z góry dzięki za poświęcony czas (tl;dr).
Pozdrawiam :)
maikuroPoni
Ja tu mam najmniej do powiedzenia, ale po prostu graj (play count masz trochę mały i trzeba by było jeszcze pamięć mięśniową wyrobić) i ucz się hard rocka. Co do ustawień to ustaw sobie na podstawie pro player'ów, jest to oczywiste, ale większa precyzja = większy obszar, szybsza prędkość = mniejszy obszar... ustaw tak, aby było dla ciebie precyzyjnie i abyś się nie zamachał na śmierć >.<
Topic Starter
Czajos
Plat count jest minimum 2 razy większy. Niestety nie widać tego bo coś kiedyś w Osu zresetowali jak zmieniali chyba wzory na obliczanie pp albo coś w tym stylu. Co nie zmienia faktu, że wygląda to mizernie jakby nie patrzeć. A co do ustawień pro playerów to jak się domyślam można je znaleźć w ich profilach? :) Co do reszty to chyba faktycznie będę musiał coś zmienić, bo nie kombinowałem w drugą stronę XD Czyli mam tu na myśli zwiększanie obszaru roboczego. No i oczywiście ćwiczyć, ćwiczyć, ćwiczyć XD pamiętam ^^
maikuroPoni
This map has been deleted on the request of its creator. It is no longer available.
Advantan
Jak ktoś wspomina o ustawieniach PRO graczy, to już śmierdzi gównem.
Na szybko.
Graj jak ci wygodnie. Miej wyjebane w cyferki.
maikuroPoni
This map has been deleted on the request of its creator. It is no longer available.
Topic Starter
Czajos
No akurat rację bym przyznał, bo jednak mimo tych pro cfg zawsze wprowadza się swoje modyfikacje, bo wiadomo, że każdy personalizuje pod siebie. Może to stanowić fundament do stworzenia własnego cfg, co nie zmienia faktu, że jest to już jakiś punkt zaczepu i nie trzeba kombinować od zera. Dzięki za porady, teraz już tylko kwestia ustawienia na zasadzie prób i błędów :)
Please sign in to reply.

New reply