forum

Prawa Autorskie

posted
Total Posts
7
Topic Starter
Modren
Cześć. Mam pytania odnośnie praw autorskich, gdyż nie mam pewności co do niektórych rzeczy.
Nie dawno na Youtube został opublikowany fajny utwór. Stwierdziłem, że super by było gdyby był w osu! więc pytam:
1. Jeśli autor dał możliwość do free download'u i nic więcej, to mogę go wykorzystać do osu!, czy muszę pytać się autora o zgodę? (nie wiem jak to do końca działa)
2. Pytanie do mapperów: Czy Wy wrzucając mapę do osu! pytacie się autora o zgodę, szukacie utworów bez praw autorskich, czy olewacie prawa autorskie?
3. Co by się stało z moim kontem gdybym został zgłoszony o prawa autorskie?

Z góry dzięki za odpowiedzi! :D
maikuroPoni
1. Praktycznie nie musisz
2. Nie jestem maperem, ale wydaję mi się, że większość nie pyta o zgodę
3. Nic
Novalogic
W teorii wszystko zależy od rodzaju licencji, na jakiej dany utwór został wydany. Do użytku jaki ma miejsce w osu! upoważniałaby cię licencja z kategorii Creative commons ( jest tego dużo, nie chce mi się wszystkiego dokładnie opisywać ). Jeżeli gdzieś w oryginalnym miejscu publikacji znajdziesz taki napis, logo "CC" czy coś podobnego to utwór podchodzi pod tą kategorię. Jeżeli jest wydany amatorsko, wtedy wystarczy spytać autora o zgodę ( w przypadku komercyjnej muzyki nawet gdybyś spytał to szczerze wątpię czy uzyskałbyś odpowiedź ;x ).

A w praktyce? wrzucaj co chcesz, jeżeli autor się uczepi to nie ciebie tylko peppy'ego, i po prostu mapa zostanie usunięta z serwera osu!. Ergo - nie będzie można jej już pobrać, a kto pobrał do chwili usunięcia będzie ją dalej miał.
-Maus-

Modren wrote:

1. Jeśli autor dał możliwość do free download'u i nic więcej, to mogę go wykorzystać do osu!, czy muszę pytać się autora o zgodę? (nie wiem jak to do końca działa)
Jeśli zawartość jest wystawiona do darmowego użytku publicznego przez autora, jest to zawartość freeware i nie podlega ona prawom autorskim (wyjątkiem jest przywłaszczenie).

Modren wrote:

2. Pytanie do mapperów: Czy Wy wrzucając mapę do osu! pytacie się autora o zgodę, szukacie utworów bez praw autorskich, czy olewacie prawa autorskie?
Zazwyczaj prawa autorskie się olewa, nikomu się nie chce szukać czy ktoś wyrazi zgodę czy nie.

Modren wrote:

3. Co by się stało z moim kontem gdybym został zgłoszony o prawa autorskie?
Tak jak powiedział kolega wyżej, Ty jako użytkownik jesteś w tej kwestii nietykalny. Twórca (lub jego reprezentant, na przykład prawnik) widząc naruszenie praw autorskich, kontaktuje się z właścicielem gry. To w interesie peppy'ego jest, by usunąć mapę (w sumie to takie owijanie w bawełnę, pobrać da się nadal, supporterzy mogą, bloodcat też jest xD).
Novalogic
Co do bloodcata zgoda, ale jak mapa jest usunięta to dla wszystkich :P Supporterzy też już jej nie ściągną.
Topic Starter
Modren
Dzięki jeszcze raz, Bardzo mi pomogliście :)
-Maus-

Novalogic wrote:

Co do bloodcata zgoda, ale jak mapa jest usunięta to dla wszystkich :P Supporterzy też już jej nie ściągną.

Ale jakimś cudem moi, że tak powiem, widzowie z zakupionym supporterem mogli oglądać jak grałem usunięte mapy? Znajomy mi powiedział, że mu się przez o!direct pobrało, jak jest to nie wiem xd
Please sign in to reply.

New reply