forum

Jak zacząć? Jak trenować?

posted
Total Posts
8
Topic Starter
BElluu
Cześć,

Jestem graczem CTB ale postanowiłem sobie żeby ogarnąć trochę Osu! Przy okazji mam kilka pytań.

Jak trenować? Są jakieś mapy przeznaczone do treningu lub polecacie jakiś sposób?
Jak to jest z sensitivy myszki? Lepiej jeździć nią po małej powieszchni czy po całym biurku?
Macie może jakieś rady dla mnie?

Pozdrawiam,
BElluu
-Maus-

BElluu wrote:

Jestem graczem CTB ale postanowiłem sobie zęby ogarnąć trochę
Polecam zacząć od umycia

Musiałem xD
Topic Starter
BElluu

Transformau5 wrote:

BElluu wrote:

Jestem graczem CTB ale postanowiłem sobie zęby ogarnąć trochę
Polecam zacząć od umycia

Musiałem xD
Ehhh ten słownik w telefonie ;D <śmiechłem>
simax

BElluu wrote:

Jak trenować?
Po prostu grać.

BElluu wrote:

Są jakieś mapy przeznaczone do treningu lub polecacie jakiś sposób?
Niby są jakieś Jump/Stream Trainingi ale skoro zaczynasz to bez różnicy.

BElluu wrote:

Jak to jest z sensitivy myszki?
Nie rozumiem pytania. Im wyższe tym mniejsze ruchy musisz zrobić, może o to ci chodziło.

BElluu wrote:

Lepiej jeździć nią po małej powieszchni czy po całym biurku?
Jak ci wygodniej.

BElluu wrote:

Macie może jakieś rady dla mnie?
Graj.
Advantan
Idź i graj. Co się dzieje w świecie osu!. Trzeba napisać wam poradnik jak wszystko robić?
Włącz mapę. Najedź kursorem na kółko. Kliknij myszką, ewentualnie z/x (o ile nie zmieniłeś ustawień). Graj, bo im więcej grasz, tym więcej umiesz.
Kompilacje skoków i streamów to gówno moim zdaniem, po prostu graj, to co chcesz grać. Nie będziesz w miesiąc super pro, a każdy zaczynając grał, to co chciał. Potem jest "potrzebuję czegoś trudniejszego" i tyle.
-Makishima S-
^^ This

Miałem wiele podejść do Osu, w końcu zadomowiłem się na stałe i gram. Mapka po mapce, często przeszukuję swoją kolekcję muzyki i sprawdzam czy coś jest zmapowane. Nawet nie zauważyłem jak zacząłem powoli klikać hardy a kiedyś były one "impossible" :).

Jedyne co używam do "treningu" singli które sprawiają mi najwięcej problemów to ta mapka: https://osu.ppy.sh/s/131098 + nf mod.
Reszta przyjdzie z czasem imo, przynajmniej ja czuję powolne postępy które cieszą xD
Anti Fun

BElluu wrote:

Jak trenować? Są jakieś mapy przeznaczone do treningu lub polecacie jakiś sposób?
Jak to jest z sensitivy myszki? Lepiej jeździć nią po małej powieszchni czy po całym biurku?
Jak trenować? Na początku szukasz piosenek, które znasz, i podobają ci się, grasz na nich i skill sam się wbija. Nie ma żadnych czarodziejskich sposobów, grasz więcej, grasz lepiej. Pamiętaj żeby grać różnorodne mapy, na twoim poziomie to każda wygląda tak samo, dopiero od insejnów wzwyż zaczynają się mapy specyficzne (dużo streamów albo jupów, czy inne dziwne patterny). Musisz po prostu ogarniać je wszystkie.

Co do myszki, prędkość kursora powinna być jak najmiejsza, abyś ogarniał cały ekran
Na początek ustaw sobie 6/11 w windowsie, wyłącz precyzję wskaźnika (to jest konieczne), 1,0x w osu, raw input wyłączony, 400 lub 800 dpi (tutaj jak wolisz, i jakie dpi ma myszka, ale polecam bardziej 400 dpi), jak jest za wolno to zmień rozdzielczość okna do 1024x768. Generalnie najlepiej czułość regulować zmianą dpi (o ile myszka na to pozwala) i zmianą rozdzielczości okna gry, w sytuacjach specjalnych możesz lekko przesunąć pasek w windowsie. Raczej nie zmieniaj czułości w osu, zostaw na 1,0x
AmaiHachimitsu
co do sensitivity

AmaiHachimitsu wrote:

1.1 Mysz
Mysz komputerowa to podstawowe urządzenie, z którym zwykle zaczynamy przygodę z osu! Charakteryzuje je pozycjonowanie relatywne, za pomocą odbicia świetlnego wykrywa kierunek ruchu i jest ograniczone w zasadzie tylko przez powierzchnie na której znajduje się myszka.
Na początek trzeba to podkreślić: Tak, na myszce da się grać dobrze, a nawet bardzo. Odpowiednio ustawiona pod użytkownika myszka nie ustępuje wiele tabletowi graficznemu.
Teraz czas na ustawienia, w tej sferze najwięcej jest błędów popełnianych przez początkujących graczy. Przede wszystkim złym nawykiem jest zwiększanie czułości z nadzieją, że uda nam się nadążyć za mapą. Jest to podstawowy błąd, nieudolna próba zrobienia sobie "skrótu" do grania lepiej. Wysoka czułość wymaga niesamowitej precyzji jeśli chodzi o ruchy dłoni, powoduje również, że napinamy bardzo nadgarstek w celu usztywnienia naszych ruchów, co powoduje często ból. Przez ponad 2 lata gry doszedłem do wniosku, że to nie sprzęt powinien się dostosować do nas, tylko my do niego. W tym wypadku po prostu trzeba nauczyć się więcej ruszać ręką przy odpowiednio niskiej czułości. Może na początku wydawać się męczące, ale to jest właśnie część treningu, każdy ponadprzeciętny gracz wyrobił sobie palce i dłonie poprzez długotrwały trening.
Jaka czułość jest najlepsza i jak ją ustawić?
Preferencje i umiejętności (np. z innych gier) są różne, ale z reguły zasada jest taka, że najlepsza do osu! jest najniższa czułość, która pozwala na sięgnięcie każdego miejsca na ekranie osu! bez większego wysiłku czy utraty kontroli.. Najważniejszą zaletą niższej czułości jest zwyczajna precyzja, niedokładności w ruchu można zawsze skorygować oraz lepiej buduje nam się tzw. pamięć mięśniowa (muscle memory), najważniejszy element jeśli chodzi o celowanie myszką. Pamięć mięśniowa to nic innego niż właściwość dzięki której po prostu wiemy (pamiętamy), ile trzeba ruszyć myszką by trafić w dany punkt na mapie.
Ustawianie czułości zaczynamy od ustawienia wartości domyślnych czułości zarówno w osu! jak i windowsie. Dlaczego? W przypadku osu! zwiększenie czułości powoduje delikatną, ale zauważalną akcelerację (niechciane przyspieszenie ruchu myszki) natomiast w windowsie powoduje przeskakiwanie pikseli, co również ogranicza precyzję. Kolejnym ważnym punktem jest odznaczenie w ustawieniach myszy opcji "zwiększ precyzję wskaźnika". Owa precyzja jest pewnym rodzajem sztucznej akceleracji, nasze ruchy są zależne nie od odległości jaką pokonamy, ale też od szybkości wykonanego ruchu. W grach typu Quake takie coś by przeszło, ale w osu!, gdzie potrzebujesz ciągłego i dokładnego ruchu jest ona często strzałem w kolano.
"No to teraz jak mam ustawić czułość??" Zmienić czułość bez negatywnego wpływu na dokładność sensora można dwoma sposobami: zmianą rozdzielczości osu! (im większa tym mniejsza czułość) oraz DPI myszy. Nie wszystkie myszy mają możliwość zmiany DPI, ale nadal nie powinno być aż tak trudno ustawić nam odpowiednią czułość. Typowe myszy z dolnej półki, bez zmiennego DPI, mają stałe 800 lub 1000 DPI w zdecydowanej większości. Rozdzielczość osu! przy takim DPI powinna być od 1024x768 do 1284x1024 - To są moje propozycje, ale proszę traktować to jako BAZĘ, z której będziecie eksperymentować. Jeśli czujesz, że potrzebujesz nieco więcej precyzji i dasz radę "machać" nieco więcej myszką, zwiększ rozdzielczość lub zmniejsz DPI. Jeśli, pomimo długiego przyzwyczajania się (jakieś 2 tyg), nadal masz problemy z wolnym kursorem, zrób odwrotnie.
PAMIĘTAJ: PRZYZWYCZAIĆ SIĘ DA NIEMALŻE DO KAŻDEGO USTAWIENIA CZUŁOŚCI, WYBIERZ TO, KTÓRE MAKSYMALIZUJE TWÓJ PERFORMANCE
Please sign in to reply.

New reply