forum

Drastyczne spadki FPS po formacie.

posted
Total Posts
8
Topic Starter
4TooFLY
Cześć wszystkim. Mam problem z osu! otóż ostatnio robiłem format i po formacie osu! przestało działać tak płynnie jak wcześniej.
Przed formatem zawsze miałem ustawione Unlimited(gameplay), i w grze miałem stałe 239-240fps nigdy nie spadały poniżej ZAWSZE było tyle podczas gry. Ale że miałem już trochę zaśmiecony komputer a dbam o to aby nie był zaśmiecony, no to zrobiłem format. Po formacie zainstalowałem wszystko(sterowniki karty graficznej dokładnie takie same jak były wcześniej), DirectX, Frameworka, itd. itd.

No więc odpalam osu! a tutaj co ? FPSy skaczą jak poje***... od 160-260, gra jest niepłynna a FPSy niestabilne. Grając obserwuje je kątem oka i widze jak cały czas skaczą. Wcześniej wszystko było idealnie zero spadków, płynna gra itd. Dodam że wszystko inne działa dobrze, Skyrim na full ~60fps, League Of Legends ~140fps, Crysis 2 60-70fps. Dodam że jest to laptop nie jest jakiś super, ale tak jak mówiłem wcześniej było dobrze, a inne gry działają poprawnie... Dodam że blokada fps na np. 120 odpada, zawsze jak to włączałem czułem się jakbym miał z 40fps...
Marcin
Jak ty to robisz ze crysis 2 na 60 a osu! na 210? O.o

Co najmniej 1000 powinnienes miec w takim wypadku
Topic Starter
4TooFLY
Nie mam pojęcia... Każda gra mi zawsze dobrze działała. Na osu! też nie narzekałem a teraz po formacie to już w ogóle masakra z osu!.

Przed chwilą odpaliłem Crysis'a 2 i Frapsa aby sprawdzić FPSy jest 60-80fps. Ogólnie trzyma się 72 fps. W menu ~400fps. A osu! się ścina :|

Wie ktoś co jest problemem i jak to mogę naprawić aby osu! tak nie wariowało ?
Marcin
Jaka karta graficzna, system?
Topic Starter
4TooFLY
Sorry że tak późno ale za bardzo nie sprawdzałem forum bo widziałem że raczej nikt mi nie pomoże za bardzo :/

Jest to laptop:
Grafika: HD8850m [GDDR5] [2GB]
RAM: 4GB
System: Windows 7 x64 Ultimate
CPU: jakaś i5 2,4Ghz
HDD: 500GB 5400rpm

Dodam że grałem na tym laptopie w takie gry jak właśnie Crysis 2[55-75fps], Skyrim na full cos około 40-50 nie sprawdzałem ile dokładnie, Tomb Raider[50-60fps na wysokich], GRID 2 coś około 50 itd, League Of Legends 120-180fps(przy jakichś teamfightach to tak do 80zejdzie).

Każda gra w którą chciałem zagrać działa dobrze, nie było jakichś drastycznych spadków FPS, wszystko śmiga jak należy. A w osu! widzę jak czasami gram to potrafią mi kółka ''lagować" że ten okręg co się zmniejsza potrafi się po prostu zaciąć na chwilkę, no i tak jak pisałem wachanie fps pomiędzy 180-240. Próbowałem przeinstalowywać sterowniki do mojej karty od oficjalnych z 2013roku od producenta laptopa do najnowszych "Omega (14.12)", we wszystkich ten sam problem w osu!. A i jeszcze przypomne że tak jak pisałem wcześniej przed formatem nie było tych spadków fps, cały czas miałem 239/240fps i nigdy nie spadało niżej, i po formacie taki problem jest tylko z osu!.

No i tak jak pisałeś że powinienem mieć z 1000 niby tak, kumpel który ma jakiegoś starego kompa na którym nie ma szans odpalić Crysisa czy nawet LoL na 30fpsach na low mu chodzi. W osu! ma coś około 400fps w osu!. Kiedy ja z dużo mocniejszym sprzętem ~180 :O
Marcin
A jaki to model laptopa? To by mi sie bardziej przydalo niz te parametry :v
Topic Starter
4TooFLY
Dell Latitude 3540
WujekGrzyb
1) sprawdź w ustawieniach przełączania grafiki czy osu nie odpala ci się na intelowskiej grafice.
2) sprawdź plany zasilania czy osu nie działa ci na trybie oszczędzania energii.

Jak chodzi osu na openGL? sprawdź to.
PS. stawiam na sterowniki jednak
Please sign in to reply.

New reply