forum

Nowa klawiatura

posted
Total Posts
11
Topic Starter
Bermax_old
Witam wszystkich ostatnio przymierzam się do zmiany swojej starej klawiatury na nową mechaniczną i stąd moje pytanie która teoretycznie jest najlepsza do gier? Rozważam trzy modele:

- Steelseries 6g v2 (czarne switche)

- Coolermaster CM storm quickfire XT (niebieskie switche)

- Qpad MK-50 (czerwone switche)

Moje pytanie kieruje do ewentualnych użytkowników tych klawiatur jak ich wrażenia i odczucia co do modeli ? Wiem że switche różnią się siłą nacisku oraz dźwiękiem który wydają itp. itd. Chodzi mi przede wszystkim o wasze odczucie co do klawiatury no i oczywiście czy są wygodne. Osobiście najpierw byłem pewny że wezmę SS jednak z automatu jest ona podniesiona i dość wysoko leży nie wiem czy by mi to odpowiadało zwłaszcza że cały czas do tej pory korzystałem z klawiatur nisko profilowanych. Za wszelkie rady i sugestie dziękuję.
AmaiHachimitsu
Do jakich gier? Do większości gier rodzaj switcha nie ma znaczenia oprócz osobistego upodobania.

Black - cięższe, linearne
Blue - średnie, tactile (i przy tym głośniejsze dość znacząco)
Red - leciutkie, linearne

Raczej 10g nacisku nie zrobi różnicy podczas gry w LoLa czy inne gówienka.

W zasadzie osu! i inne gry rytmiczne rzeczywiście widzą nieco większą różnicę między switchami jeśli chodzi o performance.

Jak do osu! to polecam redy

W kwestii samej wygody to szedłbym w qpada, czyli też redy. Ale to niewiele się zda nasz feedback, te klawy są robione dla graczy i na pewno są dla szerszego grona konsumentów wygodne jak cholera, wszystko zależy od Twojego ciała, pozycji siedzenia czy zwykłych preferencji jak np. wysokość.

najlepiej idź do sklepu i zobacz na własne oczy, albo nawet odpal youtube i przyjrzyj się dokładnie i wyobraź, czy Ci będzie wygodnie.
Topic Starter
Bermax_old
Gram praktycznie we wszystkie gry od strategi przez osu! po fps-y i moba więc tutaj nie mam wiele do napisania. Filmiki na youtube oglądałem do każdej z tych klawiatur oraz cały film o switchach. Jeżeli ktoś ma któryś z pozostałych modeli prosiłbym o wypowiedź jak wam się sprawuje no i czy wygodne. Mimo wszystko uśmiecham się wciąż do SS jednak nie mam gdzie tego przetestować bo w mojej okolicy sklepy takich cudów nie mają heh.
zzqWilliam

AmaiHachimitsu wrote:

rodzaj switcha nie ma znaczenia oprócz osobistego upodobania.
Jak się uśmiechasz do SS, kup ją i tyle.
Topic Starter
Bermax_old
Heh tak się mówi ale 300 zł drogą nie chodzi a brak regulacji to trochę tragedia no ale poczekam może ktoś ma :) oczywiście nie jest to żadna krytyka nikogo tylko głupio by było wydać tyle pieniędzy na coś co nie będzie się dobrze sprawowało chociaż wiem że bez testowania to to niewiele da ale zawsze.
cyngiel
Mam tego Qpada. Klika się fajnie, nie męczy, do lola i innych syfów jak każda inna klawiatura, a w osu! boosta nie daje, bo to niestety tak nie działa. Podstawka pod nadgarstki z przyjemnego plastikonu, łapa się do tego nie przyklei, dobre ogumowanie, więc nie ma bata żeby się nam przy klikaniu klawiatura przesunęła. Śmiało mogę polecić.
AmaiHachimitsu
Trochę brak zaufania widzę,

serio, klawiatura klawiaturze nie równa ale też mimo wszystko te high-endy nie różnią się od siebie bardzo D: Sądzę, że każdy model Ci będzie odpowiadał : D
zzqWilliam

cyngiel wrote:

a w osu! boosta nie daje, bo to niestety tak nie działa. .
To jest to, jeżeli będziesz kiedyś dobrym graczem to i na gumiaku shreddera FCniesz :P
Ja do gumiaka sobie wsadziłem 2 blue, czemu? Bo zajebiście klikają :D, a gra się tylko troszkę lepiej niż na oryginalnych przyciskach tego ś.p. Logitecha.
Topic Starter
Bermax_old
Mój gumiak ma już kilka lat i jest zajechany gdyż klawisze po prostu nie zawsze wchodzą stąd chęć zmiany klawiatury a wszyscy zachęcają mimo wszystko do dołożenia i kupna mechanicznej stąd ten temat. Wszystkie trzy wg. mnie oraz z tego co czytałem są klawiaturami dobrymi jednak nie mogę się zdecydować heh.
zzqWilliam
No weź tę która ładna i tyle.
Topic Starter
Bermax_old
Zamówiłem QPADA także temat do zamknięcia. Dzięki za opinie.
Please sign in to reply.

New reply