forum

Myszka vs klawiatura.

posted
Total Posts
24
Topic Starter
Blackiris
Ot - mam nadzieję, że się wypowiecie.
Z mojego punktu widzenia:
Na koncie mam 8000 plays. I dalej nie jestem w stanie zagrać na fc większości map 5-star. Tak - gram myszką.
Myszka jest według mnie na pewno bardziej dokładna jeśli chodzi o naciśnięcia niż klawiatura... ale...
Z gryzoniem problemy są 2:
# stacki - ciężko je zaliczać jak trzeba - zdarzają się missy, i ogólnie nawet przy najszybszym spamowaniu jednym przyciskiem, kółka uciekają... przy 2 przyciskach - tracimy celność.
# nie wiem jak to się nazywa, ale wygląda tak = OOOOOOOOO.
Taki jakby rozprowadzony po całej mapie stack, mnóstwo kółek, jedno obok drugiego, niewiele wolniej trzeba klikać niż na stackach. Niewykonalne imo myszką... jeżeli będzie klikali obydwoma przyciskami, pogubimy się w tempie, jednym przyciskiem - nie wyrobimy.

Próbowałem ostatnio się przestawić na klawiaturę - poirytowany niepowodzeniami w Wizards in Winter (bodajże insane) - nie chodzi o fc - bo ledwie parę osób dało radę, ale kiedy zaczyna się gigantyczne coś (opisano w drugim #) nie wyrabiam myszką.

Klawiatura ma mniejszą celność - i zdarzają się zgubić kółka...

Ehh....

Niemniej - chodzi mi o to żebyście wypowiedzieli się na temat taktyki grania na klawie - spamować jednym przyciskiem? Używać dwóch tylko na stackach? Czy cały czas korzystać z dwóch?
niedz
This map has been deleted on the request of its creator. It is no longer available.
Elvan_old
Ja korzystam z dwóch przycisków na klawiaturze tylko w czasie stacków i streamów (to jest to drugie, o czym nie wiedziałeś). Reszta jest na tyle wolna, że mogę sobie pozwolić na granie jednym palcem. Chyba, że są szybkie przeskoki ze slidera na kółko i odwrotnie. ;]

Generalnie dzięki przyciskaniu na klawiaturze, nie tracisz celności myszą, więc wg. mnie jest dużo wygodniej. Ale taki Shaggon, który na myszcze robi Marisę i Kanbu (Bo tylko na myszce gra), odpowie Ci, że wystarczy duuuużo trenować i myszką osiągniesz taki sam efekt.

W każdym razie ja preferuję grę na klawiatura : z/x + mysz tylko do celowania ;]
Topic Starter
Blackiris
Kanbu i Marisę myszką?... jestem lekko w szoku, ale ok...
Zostaje mi chyba jednak przejście na klawiaturę - bo myszką coś czuję więcej nie wyrobię - niby mam ją dobrze dobraną (g5) , i ćwiczyłem penspinning zanim zacząłem grać w Osu!, ale mam wrażenie, że więcej nie dam rady wyrobić po prostu - plączą mi się palce.... Dzięki za odpowiedzi - chyba jednak się przeniosę (nawet jeśli będzie to jak granie od nowa xd) - no i 'streamy' na myszce mam wrażenie, że są dla mnie niewykonalne niezależnie od tego ile będę ćwiczył ;f
Ryohan
Najlepiej ogarnąć grę dwoma klawiszami nonstop. W ten sposób da się zrobić każdą mapkę po odpowiednim przyswojeniu sobie takiej techniki gry :P
Kubu
Do BPM~215 jednym przyciskiem myszki, wszystkie szybsze BPM, klawisze z/x (your choice), na myszce robie stacki tylko jak są w miejscu i jak mi się zachce. A najgorsze są takie BPM co nito z/x klikać, nito jednym myszki (np. du hast na jednym przyciskiem myszki to łatwizna imo) ^^ A penspinning nic do rzeczy niema, bo ja zanim zacząłem grać w osu! ćwiczyłem XCM i offstring i też zaczynałem jako noobek xD

Koniec kropka
twupack
Myszorem! Klawiaturą to się waliło w StepManie jak koleś obok udawał, że tańczy na macie i same marvelousy zgarniał (potem się wrzucało filmik na youtuba i było mistrzostwo świata xDD) Tak, czy siak, wybieram myszkę, a klawisze "z,x" to mam przeznaczone do Scarlet Devil Mansion :twisted:
[deleted user]
Nie rozumiem, jak można grać samą myszką. Ja 3-gwiazdkowej mapki samą myszką nie przejdę w życiu :P. Jak na klawiaturze może być mniej precyzyjnie? Przecież nie jeździsz klawiaturą jak kursorem tylko naciskasz i jest o wiele wygodniej.
Swistak
O tyle, że ja mam klawiaturę, na której przycisk się wciska 10 razy wolniej niż klika myszką xp. I nie mam kłopotów ze skoordynowaniem palców i dłoni :P.
nazenaze
Mycha + z/x, nawet mam w ustawieniach wylaczone przyciski myszy, bo czasami przypadkiem wciskalem.
Na wolniejszych bpm zazwyczaj jade tylko jednym przyciskiem.
Ale np. grania Kachoufuusetsu @ Another jednym palcem sobie nie wyobrazam, z/x na zmiane daje rade :D
Beaty na 1/2 na mapach czasami jednym, czasami dwoma palcami.. czesto tez wolniejsze streamy i endbeaty po sliderach koncze przeskakujac palcami.
Graj jak Ci wygodniej z czasem sie wyrabia styl grania :)
SteRRuM
z/x
0-120 = 1 palec 1/4
120-130 bpm = ghay 1/4
130-240 bpm = 1 palec 1/2
niedz
This map has been deleted on the request of its creator. It is no longer available.
twupack

-Grabarz- wrote:

Przecież nie jeździsz klawiaturą jak kursorem tylko naciskasz i jest o wiele wygodniej.
Jak dla kogo...ile osób - tyle stylów (może lekka przesada, ale coś w tym jest) Refleks przy waleniu klawy na stepmanii mam wyrobiony, co nie znaczy, że przy osu! się u mnie sprawdza. Jako prosty facet wolę się skupić na jednym obiekcie, a nie ganiać myszką po ekranie i ciskać klawisze, które notabene znajdują się poza biurkiem (efekt spina :twisted: ) Takie wypadki bym jeszcze przebolał... ale, teraz, kiedy gram na notebooku, trafienie w odpowiedni klawisz graniczy z cudem (łapska za duże) W moim przypadku, zabawy mouse + klawa mogą się zakończyć zezem i atakiem rozwolnienia xDD
Swistak

nazenaze wrote:

Ale np. grania Kachoufuusetsu @ Another jednym palcem sobie nie wyobrazam, z/x na zmiane daje rade :D
Ja za starych dobrych czasów wyrabiałem Kachoufuusetsu jednym palcem :D. Ale jak się długo grało w tę mapkę, to potem palec bolał :D (chyba jedyna taka mapa, po której mnie palec bolał xp). Ale to jeszcze nic. 1miko1 wyrabia 1 palcem Hardware Store [Impossible] xp.
Kubu

Swistak wrote:

nazenaze wrote:

1miko1 wyrabia 1 palcem Hardware Store [Impossible] xp.
Kurwa... urodzony z niego hand breaker jeżeli to prawda... Oczywiście jeśli ma same 300 xP Moje maksymalne tempo jednym myszki to chyba weeeeks na insance ;d Albo raczej Marie Antoinette, ale spacing tu zjebany xd
1miko1
Engel1996
Na początku gry w Osu! grałam na myszce, kilka dni później dowiedziałam się że można grać też z/x, więc spróbowałam.Grałam na klawiaturze kilka dni i się już przyzwyczaiłam, teraz nie umiem grać myszką :D Ale ja rzadko gram na standard ponieważ lepiej mi idzie na ctb...
K o t o m i
Jak zaczynałam grać w Osu! to grałam myszką. Po dłuższum czasie dowiedziałam się od Engel1996 , że można grac używając klawiatury , ale wychodziły mi same 50 i 100...Potem gdy miałam rank poniżej #1000 przeżuciłam się na CTB , ponieważ standart mi się już znudził...xD
kollo_0
a ja gram cały czas tylko myszką i jakoś mi idzie ;p
Bass
Preferuje z/x ale i tak nie nadążam D:
CzekoMisiek
Wole klawiature z/x ale ostatnio zacząłem grać myszką na takich trudnych mapkach i wiecie co ? Jak macie wyrobione palce to będziecie grać tak zajebiście że nikt nie zauważy że grasz na klawiaturce no może... xD
SteRRuM

robertos76 wrote:

Wole klawiature z/x ale ostatnio zacząłem grać myszką na takich trudnych mapkach i wiecie co ? Jak macie wyrobione palce to będziecie grać tak zajebiście że nikt nie zauważy że grasz na klawiaturce no może... xD
ja juz od dawna gram na myszke :x a takie jakies superszybkie mapy +240BPM to najlepiej wychodza :3
thr1ve
myszka + klawa :twisted:

OGIEŃ
Grelinsky
RObertos ma racje jak się regularnie gra to się palce wyrabia ja se wyrobiłem :D
Please sign in to reply.

New reply