forum

Myszka i ma ogólna gra

posted
Total Posts
17
Topic Starter
QuarioX
Witam otóż problem taki, że jak tak sobie ostatnio patrzę to nie wiem jakim cudem jestem na takim ranku, w tą grę lamie niemiłosiernie i te sprawy :P
Przez cały czas grałem na zwykłym bublu za 10 zł z 800dpi
Myszka
Z włączoną precyzją wskaźnika i 6/11 windows, 3,4 osu, rozdziałka 1440x900 i jakoś sobie grywałem, niby nie jest źle, ale cuś nie tak...
Spiny to była moja tak zwana pięta achillesa, nigdy nie potrafiłem kręcić szybko na środku(150-200/m xD), jedyny plus, że kręciłem po 400+ na całym, ale po takim spinie już myszki nie znajdziesz.
Druga kwestia mojego pytania to, że widzę jak ludzie grają (tak jak ja) z,x, aczkolwiek do klikania używają x, u mnie ma się sprawa odwrotnie, owszem używanie x jakoś szybciej jest od z, ale jak mnie zaskoczą szybkie potrójne kółka to zepsuje tak grając.

Próbowałem ostatnio pobawić się z graniem z wyłączoną precyzją wskaźnika, ale nie ogarniam jak ludzie tak mogą grać, gra mi się dziwnie niekomfortowo, bo ciągle myszka za wolno lata, na jumpach to nie wiem, jak tak można grać, spiny niby na środku jakoś się polepszyły, ale i tak jakoś szału ni ma :?

Tak więc co byście mi doradzili :P?
(nowy sprzęt raczej nie wchodzi w grę, w końcu i na tym powinienem spokojnie grać, jak na mój rank)
Marcin
Po 1. wyłącz precyzje myszki - uwierz mi, lepiej ci sie przyzwyczaić do takiego, niz pozniej mieć problemy z tego powodu, a spiny również ci się polepszą.
A reszte, czekam na opinie "ekspertów" bo dla mnie jedyną radą jest GRAJ, GRAJ, GRAJ, AZ CI SIE ZNUDZI, A POTEM DZIWNYM TRAFEM ZAUWAZYSZ ZE JESTES DOBRY.
Arbuz-chan
Zaczynałam grać na bublu usb za 15zł. Po wyłączonej precyzji gra się prawie jak tabletem :3 Prawie.
Jeśli wyłączyłeś precyzje myszki to nie ma co się dziwić, że Ci skacze z czułością 3,4 o ile dobrze zrozumiałam :x Próbuj 1,0 albo szukaj takiej która będzie idealna (`・ω・´)”
Topic Starter
QuarioX
Dziś pograłem trochę na wyłączonej precyzji win 6/11, osu 2,5 ( innaczej za wolno jest :P) i gra się całkiem dobrze, mogę w sumie nawet powiedzieć, że lepiej, aczkolwiek jak trafi mi się jakiś jump to w 50% przypadku zepsuje go :s Być może to po prostu kwestia przyzwyczajenia i z czasem będę trafiał, spiny również się polepszyły chociaż wciąż jakieś słabe 200+ - 300. No nic, powoli będę się przyzwyczajał :P

@Arbuz-chan 3,4 miałem z włączoną precyzją, teraz na wyłączonej mam 2,5.
CuteCurry
Tutaj było pisane trochę o graniu na myszy: http://osu.ppy.sh/forum/t/142543.

QuarioX wrote:

tą grę
tę grę.
Advantan
No ludzie nie czytają forum tylko od razu piszą. Co do początku, nie masz wyjątkowego rankingu, zapewniam cię, że gram jak ciota - a najwidoczniej jestem "lepszy". Kup tablet, blackwidowa no i weź skin od Niko, Cookiego.
Topic Starter
QuarioX
Co do tego nie czytania forum, a od razu pisania to muszę was srogo zawieźć, bo wszystkie tego typu tematy przeczytałem wcześniej, aczkolwiek po prostu chciałem znać własne zdanie "prosów" co do tej sprawy. Tak wiem, że to głupie :P
r0ck

QuarioX wrote:

Dziś pograłem trochę na wyłączonej precyzji win 6/11, osu 2,5 ( innaczej za wolno jest :P)
Japierdziele nie ogarniam jak można grać na tak dużej czułości. Dla mnie 6/11 win 1.2 osu! to jest już prędkość światła, dlatego gram 5/11 win 1.0 osu!.
Co do precyzji wskaźnika. Nie dziw się, że przy włączonej tejże opcji nie możesz robić małych kółek na spinnerach, bo to wręcz niemożliwe. Skoro opcja ta powoduje, że im szybciej ruszasz myszką (kręcisz) tym dalej ona leci, czyli utrzymanie jej przy środku spinnera w większej prędkości jest niewykonalne.
Więc jeżeli chcesz cokolwiek kiedyś osiągnąć, wyłącz tą opcję już teraz i naucz się tak grać, też miałem na początku problem się przyzwyczaić bo grałem tak jak Ty, ale z czasem można poczuć różnice, przynajmniej można przewidzieć gdzie wyląduje kursor po szybszym ruchu.
Co do ranku, to nie powiedziałbym, że jest zbyt wysoki na Ciebie, jest nawet za nisk. Ja przy twoim lvlu i PC miałem chyba około 15k (chociaż nie pamiętam już dokładnie ;p)
AmaiHachimitsu
Wydaje ci się wolna bo starasz się grać nie ruszając dłonią w zasadzie, tylko kontrolując myszkę gripem (innymi słowy palcami). Kwestia przyzwyczajenia. Ten topic też powinno się zamknąć. Mam ochotę założyć nowy z ustawieniami i radami dotyczącymi gry. Bo to już enty temat o podobnej tematyce a przy zwiększającej się popularności osu! można się spodziewać takich więcej w przyszłości.
Topic Starter
QuarioX
@up O, to bardzo dobry pomysł :D

r0ck wrote:

QuarioX wrote:

Dziś pograłem trochę na wyłączonej precyzji win 6/11, osu 2,5 ( innaczej za wolno jest :P)
Japierdziele nie ogarniam jak można grać na tak dużej czułości. Dla mnie 6/11 win 1.2 osu! to jest już prędkość światła, dlatego gram 5/11 win 1.0 osu!.
Ale wtedy się nie da myszką ruszać praktycznie xD Powodzenia przy byle jumpie.
r0ck

QuarioX wrote:

Gram tak już rok i nie miałem żadnych problemów z jumpami z powodu myszki. Problemy mam kiedy ustawie 6/11, albo chociażby 1.1 osu!, wtedy to jest problem. Zresztą kiedyś grałem 6/11, 1.0 ale z powodu bardzo częstego przeskakiwania kółek i małej precyzji (w tym momencie na czymkolwiek większym niż 6/11, 1.0, precyzja jest zerowa moim zdaniem) zmieniłem na 5/11.
W sumie wystarczy trochę ruszyć nadgarstkiem, a nie tylko palcami o 2 centymetry.
Lepiej więcej się "namachać" i mieć dużą precyzję, niż ledwo ruszać myszką, gdzie jak zadrży Ci ręka to kursor przeskoczy cały ekran
Topic Starter
QuarioX
Póki co gram 6/11 win i 2,5(?) osu i całkiem dobrze jest, tylko jeszcze mam pewne problemy z jumpami i trochę słaby ten mój spin.
Powoli zaczynam się przyzwyczajać, nawet udało mi się bez większych problemów parę map poprawić, z którymi wcześniej miałem problem, bo nie mogłem idealnie trafić w to miejsce :P
AmaiHachimitsu
6/10 Windows, 1.0 osu!, 400 dpi (czyli przynajmniej 2x mniej (wolniej) niż Twoja myszeczka z marketu) i jakoś powodzenia przy jumpach wielkiego nie potrzebuję. Już to pisałem gdzieś: do czułości można się przystosować KAŻDEJ, ale właśnie ustawienia domyślne czułości pozwalają na najdokładniejszą grę.
Zminimalizowana jest wtedy akceleracja i zwiększony tzw. perfect control speed.

A wygląda to tak
Nadger
A ja dodam jeszcze, że im mniejsza czułość, tym większą precyzję można osiągnąć - NIEMOŻLIWE JEST osiągnięcie przez człowieka dokładnej precyzji w momencie, gdy przemierzenie całego ekranu zajmuje ci myszką... jeden milimetr? Może dwa? Ewentualnie pięć, ale to i tak za mało. No chyba że rzeczywiście jesteś nadczłowiekiem który posiada zdolność idealnego ruszania dłonią z dokładnością do ułamków milimetra - to zwracam honor.
Tidek

AmaiHachimitsu wrote:

Wydaje ci się wolna bo starasz się grać nie ruszając dłonią w zasadzie, tylko kontrolując myszkę gripem (innymi słowy palcami). Kwestia przyzwyczajenia. Ten topic też powinno się zamknąć. Mam ochotę założyć nowy z ustawieniami i radami dotyczącymi gry. Bo to już enty temat o podobnej tematyce a przy zwiększającej się popularności osu! można się spodziewać takich więcej w przyszłości.
Nie powstanie tak jak słynny polski tutorial do mappingu lub video z top PL players 2012 xDDDD
AmaiHachimitsu
up: Napisanie poradnika, o którym wspominałem to kwestia półgodzinnego myślenia i pisania. Ale jednak sądzę, że lepiej by było się wytężyć i napisać więcej, tj. zasady treningu, ustawienia tabletu i rady przy kupowaniu sprzętu. Do tego trzeba zebrać sporo stronek wyjaśniających poszczególne cechy urządzenia (ot chociażby działanie popularnych switchy) - Z tym mógłby być rzeczywiście problem, by w końcu temat powstał. Dlatego na razie jestem jeszcze w fazie zastanawiania się, jak to napisać.
Topic Starter
QuarioX
Już w miarę pograłem na wyłączonej precyzji i efekty mocno widać :P Czułość w osu zostawiam tak jak było (2,5), bo się przyzwyczaiłem xD
Please sign in to reply.

New reply