forum

Dziwny problem z dźwiękiem.

posted
Total Posts
9
Topic Starter
zzqWilliam
Witam,

Na wstępie, mam dość stary komputer. Za tydzień kończę składać sobie nowy ale tak czy siak do tego czasu chcę jeszcze nie raz pograć w osu!. Problem pojawia się jak karcie dźwiękowej coś odwali i zależy od tego w jakim humorze włączy się komp. Raz działa dobrze a raz dzieje się takie coś, że muzyka w osu! i wogle beatmapy dostają odlotu i ich tempo przyspiesza ze 1000x szybciej. Ktoś może wie jak coś z tym zrobić poza wymianą kart dźwiękowej?
Marcin
Cały rendering osu!, a bardziej wszystkie jego animacje, są ściśle związane z dźwiękiem. Jeżeli karta dźwiękowa dostaje odlotu, to osu! również, bo osu! polega na pozycji piosenki w czasie.
Dopóki dźwięk nie jest poprawnie przesyłany, dopóty osu! będzie sie psuć :/
Topic Starter
zzqWilliam
Ale tu jest to dziwne że TYLKO w osu!, na necie, w ipli itd. wszystko poprawnie. I co najdziwniejsze to to, że kilka piosenek jednak działa poprawnie.
Marcin
A możesz podać model owej karty ?
Topic Starter
zzqWilliam
Owa karta jest zintegrowana a jej model to Vinyl AC'97 więcej nie wiem bo i tak zintegrowane to chłam ale o dziwo np. na kompie mojej siostry wszystko działa a też zintegrowana.
DeletedUser_613592
z
AmaiHachimitsu
Jak to dokładnie wygląda? Przełączasz piosenkę i Ci jedzie 100x szybciej? I to tak na stałe, czy tylko początek piosenki wariuje a potem wraca do normy?

Ja tak miałem, to się pobawiłem z dxdiag (uruchom... > dxdiag) i przyspieszeniem sprzętowym i w końcu przeszło. Reinstall też pomagał na jakiś czas.

skoro kilka piosenek dziala poprawnie, moze je niepoprawnie wgrałeś?
Chyba logicznie by było, że POPRAWNIE je wgrał ;d Napisał kilka, co w moim mniemaniu oznacza mniejszość. Nie wydaje mi się, że większość jego map jest źle wgrana.
Topic Starter
zzqWilliam
No właśnie, bo jak karta nie ma odpału to wszystkie działają poprawnie. A dokładnie wygląda to tak. Włączam sobie kompa, odpalam osu! i jak nie ma odpału to wszystko jest dobrze a jak jest to pierwsza piosenka która mi się włączy tuż po włączeniu osu! działa normalnie ale jak zacznę przełączać albo i nawet grać w te które w podglądzie słychać normalnie to świra kompletnego dostaje, muzyka 10000x szybciej jak i beatmapy. No racja, mówiąc kilka mam na myśli jakieś 4 piosenki. Co jest też dziwne jak zacznę grać w te, co działają normalnie to już na końcu zaczynają się ciąć jak nie wiem, wtedy to muzyka zwaaaaalnia.
Topic Starter
zzqWilliam
Ok, problemu już nie ma. Dziś skończyłem składać nowego kompa :)
Please sign in to reply.

New reply