Jest to najczęstsze pytanie zadawane przez niemal każdego. Ale niech będzie, jeśli granie i granie, czyli najlepsze rozwiązanie nie pomaga, można sięgnąć jeszcze po inne środki. A otóż:
- ustawienia, wypróbuj różne czułości myszy, jeśli grasz na tablecie, spróbuj zmniejszyć lub zwiększyć obszar roboczy (zazwyczaj można to zrobić w sterowniku), czarne tło i korzystaj z opóźnienia beatmapy, może pomóc, gdy tak jakoś Ci się klika za szybko lub za wolno), jeśli grasz na myszce włącz ustawienie "użyj sygnału bezpośredniego" polega ono na tym że mmyszka Ci nie przyspiesza, gdy szybciej nią ruszasz, efekt najlepiej widoczny jest na spinnerze
- skiny, niby by lepiej wyglądała gra, a jednak bardzo pomaga. Wypróbuj różne skiny i weź ten co najbardziej Ci odpowiada, zmiana skina polega na tym, by nie było na ekranie zbyt dużo światełek i takich tam, które wydają się że nie przeszkadzają, a jednak bez nich się lepiej gra, a i jeszcze zmiana wielkości kursora może się przydać
- nie rozpraszaj się podczas gry, po prostu nie myśl o niczym innym tylko obserwuj jak machasz kursorem i poprawiaj celność, to samo z klikaniem, bierz pod uwagę czy klikasz za szybko czy za wolno i zwalniaj lub przyspieszaj, ja sam staram się klikać w rytm muzyki na jump'ach i to pomaga (na ten jestem w rankingu 282k)
- klikaj na klawiaturze, nawet jeśli gorzej Ci idzie musisz się nauczyć bo na samej myszy daleko nie zajdziesz, a jeśli już grasz na klawiaturze, pomyśl o zmianie z, x na inne klawisze by było Ci wygodniej (ja mam na m, n aby bliżej siebie mieć dłonie)
- graj mapki, na których nadążasz ale umierasz (grając na nofail), lub takie, na których ledwo żyjesz
- graj regularnie, wystarczy tylko kilka minut co drugi dzień, bo zbyt duże przerwy wpływają bardzo negatywnie tak jakoś
- graj różne beatmapy, polecam wchodzić na multi i od ludzi brać, im więcej różnych grasz tym lepiej
- nie ucz się beatmapy na pamięć, zmieniaj ciągle mapki, a nie graj jedną i tą samą