forum

Specyfikacja + Utrata Combo przy Trafionym Kółku.

posted
Total Posts
14
Topic Starter
Dylanovsky
Witam was Polscy Gracze ;) .
Pisze do was ponieważ czuje się lekko zagubiony i zmieszany :o

Od ponad może dobrych pół roku Gram w Osu, i praktycznie nie rozumiem, dlaczego mimo że klikam na kółko to i tak jest "x" i utrata Combo x.x.

Specyfikacje Sprzętowe :
Myszka : A4 Tech V-Track F3, podkręcona do 1000 hz, Ustawiona na 1200 CPI, Czułość w Osu ustawiona na 1.8, Bez użycia bezpośredniego sygnału (Ogranicza mi myszkę wtedy do 500hz, i jest odczuwalna różnica)

Klawiatura : Natec Gaming Keyboard Genesis Illuminated Keys RX55

Rozdzielczość Gry : 1024x768, D9 (Direct 9), Full Screen

Przyznam że z taką Specyfikacją za taką cenę, dobrze mi się gra, ale przy m.in uzyskanym tam 700 Combo + Mimo że najechałem myszką i Kliknąłem klawiaturą to i tak wyskakuje sobie "X" i dźwięk nie trafionego Kółka, tak samo jest przy Sliderach, mimo że jestem na sliderze i jadę kursorem przez całego slidera zdarzy się że wyskoczy błąd i nie ma X tylko jest utrata combo i 100 pts .

Ja nie wiem czy to może utrata formy czy nie wczucie się w rytm piosenki, ale poprzednio udało mi się nawet uzyskać 28 miejsce na Normalu przy utworze Beridzebeth - Seijin no Tou z HR, DT i HD o0 .(Wiem wiem, dla Ludzi jak WWW czy Amai To żaden wyczyn, ale dla mnie sukcesem było zajęcie takiego podium :) ) Najczęściej ta Utrata występuje na Poziomie Hard i Insane.

Być może jakieś treningi na danych mapach by dały jakiś pożądany efekt , czy może to wina palcy że są wolne albo no można wymieniać wiele powodów ale to muszą się odezwać praktycznie doświadczeni Gracze którzy grają i domyślą się na czym problem stoi.

Wiem że się powtarzam przy niektórych zdaniach ale piszę tak jak myślę, czyli chaotycznie :o.

Mam nadzieję że znajdą się zainteresowani moim tematem :), Miłego Dnia i Pozdrawiam :D
zzqWilliam
Po pierwsze sprawdź na wszelki wypadek offset w ustawieniach, czy na pewno masz go na 0ms.

Po drugie, możesz tylko odnosić wrażenie, że klikasz w dobrym momencie, a tak naprawdę coś robisz źle.
AmaiHachimitsu
A masz zablokowane przyciski myszy podczas gry? Nawet, jeśli miałeś, to podczas odpalania chatu mogłeś niechcący wcisnąć F10 (co jest skrótem do wyłączania/włączania przycisków myszy), co potem przeniosło się na zbyt wczesny, przypadkowy klik, który spowodował missa/sliderbreaka. Najprościej jest obejrzeć swoją powtórkę i zobaczyć, co poszło nie tak.
Topic Starter
Dylanovsky
Pisze z telefonu ^ ^ wiec tak :
AmaiHachimitsu - Klawisze na myszcze sa odblokowane
moge swobodnie klikac podczas gry, lecz tego nie robie
bo klikam na klawiaturze, wiec watpie zeby one
mogly powodowac missy

zzqWilliam - offseta nwm gdzie sie sprawdza, jezeli chodzi
ci o opoznienie muzyki to nwm, sprawdze jak wroce do domu
poniewaz nie chce wprowadzać w blad a nie jestem pewny
lecz - jesli chodzi o myszke to mam opoznienie 1ms ktorego
nie potrafie wyzerowac.

Pozdrawiam :)

Ps : moze to z powodu zbyt duzego narzuconego tempa ?
AmaiHachimitsu
Zablokuj klawisze myszy i graj. Skoro ich i tak nie używasz to po co ryzykować przypadkowe kliknięcie?

No i jak Ci sie tak zdarzy missnąć, to zagraj do końca i obejrzyj replay.
Topic Starter
Dylanovsky
A może opadła mi kondycja z koordynacją oko-ręka ? Bo spróbowałem mapę 250 BPM S.S.H - Intersect Thunderbolt na Hard to zauważyłem na replay'u że mam albo za dalekie ruchy myszką, że po za kółko, albo przed, być może sprawą też jest podkladka, bądź co bądź to myszka optyczna, nie powinna mieć podkładki, ale mam ponieważ mam uczucie wtedy ślizgu myszki, lecz nwm jak mam trzymać mysz by móc swobodnie ruszać się po polu ;-;
AmaiHachimitsu
Jak dla mnie problemem jest chujowe ustawienie czulosci,

pozdrawiam
Topic Starter
Dylanovsky
Czyli co sugerujesz @AmaiHachimitsu ? Zmniejszyć czułość czy zwiększyć, czy w Windowsie, na ustawieniach myszki tam ?
AmaiHachimitsu
W sumie to cofam to, co napisałem wyżej. Wprawdzie ustawienia są nadal średnio dopuszczalne (w osu! czułość powinna być 1.0, 1200CPI to jest 3x szybciej niż używam ja na tej samej rozdzielczości), problemem jesteś Ty. Ogólnie to za szybko zacząłeś się przejmować pierdołami. Próbujesz tłumaczyć brak doświadczenia i umiejętności podkładką (gówno prawda, że optyk nie powinien mieć podkładki), świeżo nabytymi problemami z koordynacją (no proszę Cię...).
Prawdą jest, że szczegóły są bardzo ważne w tej grze. Jednakże, przejmowanie się nimi albo doszukiwanie się problemów z nimi wszędzie powoduje obniżkę skilla, a w efekcie czasem załamanie nerwowe.

Graj więcej i nie szukaj skrótu do bycia dobrym/

pozdrawiam,
Topic Starter
Dylanovsky
Czyli, po prostu mam ćwiczyć, ćwiczyć jeszcze raz ćwiczyć, aż będą efekty ? Skoro twierdzisz że 1200 CPI to za dużo, to znaczy że grasz na 400 +- na 1.0 w Ustawieniach czułości ? To dla mnie jedno wielkie "Wow", Raz próbowałem na 3000 CPI ale uznałem że na taką rozdzielczość ekranu to za dużo, więc pozostałem na 1200, wcześniej próbowałem na 800 CPI ale musiałem boostować ustawienia czułości na 2.0x . Teraz gram na 1.75 z 1200, lecz za chwile to zmienie i zostanę na 1200 CPI z Czułością 1.0x

Także dziękuje ci za rady, wezmę je do serca i cóż, jedyne co to ćwiczyć, aż osiągnie się ten Skill.
Dziękuje ci za Zainteresowanie się Tematem, no i Serdecznie cię pozdrawiam :) .
zzqWilliam

MrDylanos wrote:

to znaczy że grasz na 400 +- na 1.0 w Ustawieniach czułości ?
Znaczna większość graczy, która używa myszki ma właśnie 400dpi i 1.0 czułość w osu.
Topic Starter
Dylanovsky

zzqWilliam wrote:

MrDylanos wrote:

to znaczy że grasz na 400 +- na 1.0 w Ustawieniach czułości ?
Znaczna większość graczy, która używa myszki ma właśnie 400dpi i 1.0 czułość w osu.
Ja nie miałem styczności z myszką 400 DPI i niżej (Zazwyczaj miałem 800 DPI nie mniej) więc dla mnie 400 To jest naprawdę coś co ciężko osiągnąć
+1.0 Myszka z 1200 CPI jakoś przyjemniej się gra, ale cóż trzeba skillować i nie poddawać się (Nie DPI bo DPI jest w Laserowych, a ja mam Optyka)
AmaiHachimitsu
1200 DPI będzie w miarę akceptowalne, jeśli pozbędziesz się 1.8 z czułości osu!

400 DPI to też nie jest jakiś super standard, na 1024x768 to jest już w miarę wolno.

I tak, masz po prostu grać i wyrobić sobie pamięć mięśniową. Nie myśleć o niczym tylko patrzeć na kółka (to jest ważniejsze, niż myślisz) i skupiać się na rytmie.

Nie DPI bo DPI jest w Laserowych
DPI to przede wszystkim jest w skanerach i drukarkach, rodzaj sensora nie ma nic do rzeczy. Zarówno DPI jak i CPI czy nawet stare PPI są poprawne, choć CPI lepiej określa, co się dzieje z sensorem. A tak naprawdę to każdy wie o co chodzi.

Równie dobrze mógłbym Ci poradzić, by zapamiętał, że pomidory to owoce.
Topic Starter
Dylanovsky
Już mnie imponujesz, Osoba która ma pojęcie o DPI jak i PPI/CPI ;) Lubie takich :). Pozbyłem się czułości, zmieniłem z 1.75 na 1.0 i CPI jest 1200 jak napisałem, teraz się skupiać i ćwiczyć.

AmaiHachimitsu wrote:

Równie dobrze mógłbym Ci poradzić, by zapamiętał, że pomidory to owoce.
To było zbędne :P ale cii, w każdym razie dziękuje za pomoc i rady, Naprawdę dużo mi to daje . Pozdrawiam udzielających i Amai'a :) Za cierpliwość i Pomoc w Doradzeniu jak i poprawieniu błędów, o których bym był nadal nie świadomy.

Dziękuje raz jeszcze, niskie pokłony dla Top 10 2013 Roku Gracza, liczę że zobaczę cię i w 2014 jako top 10 Polskich graczy ;) No i, myślę że temat można zamknąć .
Please sign in to reply.

New reply