forum

Solution: Running osu! In Ubuntu or Xubuntu

posted
Total Posts
941
show more
GolemdX
Just tried that... same error.

If I go to "Uninstall Wine Software", Microsoft .NET Framework 2.0 is listed twice. Once with the version 2.0.50727 and the Visual Studio logo as the icon, and the other one has no version and has the Wine logo as the icon.
[deleted user]
Well I'm trying to run this through wine again (I must be a masochist). Instead of using the GUI, I used the command line to get wine and winetricks working on OS X, and installed the corefonts and dotnet20 winetricks. Then I copied my game folder over and ran it. The crash / bug reporter screen shows up for me. I'm not sure if I'm missing anything, but any help would be much appreciated. Basically it crashes then submits the bug and restarts and the same thing happens. I also tried deleting my user configuration. I have attached a screen shot.





CoGetContextToken apartment not initialised
fixme:shell:URL_ParseUrl failed to parse L"System"
fixme:shell:URL_ParseUrl failed to parse L"System.Windows.Forms"
fixme:shell:URL_ParseUrl failed to parse L"System.Drawing"
fixme:shell:URL_ParseUrl failed to parse L"osu"
fixme:shell:URL_ParseUrl failed to parse L"Microsoft.Xna.Framework"
fixme:shell:URL_ParseUrl failed to parse L"System.Runtime.Remoting"
fixme:process:SetProcessPriorityBoost (0x170,0): stub
fixme:shell:URL_ParseUrl failed to parse L"msvcm80"
fixme:win:EnumDisplayDevicesW ((null),0,0x33dba0,0x00000000), stub!
fixme:wave:wodDsCreate DirectSound not implemented
fixme:wave:wodDsCreate The (slower) DirectSound HEL mode will be used instead.
fixme:wave:wodDsCreate DirectSound not implemented
fixme:wave:wodDsCreate The (slower) DirectSound HEL mode will be used instead.
err:ole:CoGetClassObject class {bcde0395-e52f-467c-8e3d-c4579291692e} not registered
err:ole:CoGetClassObject no class object {bcde0395-e52f-467c-8e3d-c4579291692e} could be created for context 0x1
err:wgl:opengl_error No OpenGL support compiled in.
err:d3d_caps:WineD3D_CreateFakeGLContext Can't find a suitable iPixelFormat.
err:d3d:InitAdapters Failed to get a gl context for default adapter
err:d3d:WineDirect3DCreate Direct3D9 is not available without opengl
fixme:shell:URL_ParseUrl failed to parse L"mscorlib.resources"
fixme:shell:URL_ParseUrl failed to parse L"osu!.resources"
fixme:shell:URL_ParseUrl failed to parse L"{ef5dc3ce-33e8-49bf-a83b-f70d0ebf15b8}"
fixme:shell:URL_ParseUrl failed to parse L"osu!.resources"
fixme:advapi:CheckTokenMembership (0x440 0x21bb40 0x11dbdb48) stub!
fixme:imm:ImmDisableIME (-1): stub
fixme:thread:NtQueryInformationThread Cannot get kerneltime or usertime of other threads
fixme:thread:NtQueryInformationThread info class 9 not supported yet
fixme:thread:NtQueryInformationThread info class 9 not supported yet
fixme:thread:NtQueryInformationThread info class 9 not supported yet
fixme:thread:NtQueryInformationThread info class 9 not supported yet
fixme:thread:NtQueryInformationThread info class 9 not supported yet
fixme:thread:NtQueryInformationThread info class 9 not supported yet
fixme:thread:NtQueryInformationThread info class 9 not supported yet
fixme:thread:NtQueryInformationThread info class 9 not supported yet
fixme:thread:NtQueryInformationThread info class 9 not supported yet
fixme:thread:NtQueryInformationThread info class 9 not supported yet
fixme:thread:NtQueryInformationThread info class 9 not supported yet
fixme:thread:NtQueryInformationThread info class 9 not supported yet
fixme:advapi:RegisterEventSourceW ((null),L".NET Runtime 2.0 Error Reporting"): stub
fixme:advapi:ReportEventW (0xcafe4242,0x0001,0x0000,0x000003e8,0x0,0x0008,0x000000d0,0x3009a1b4,0x6cd260): stub
err:eventlog:ReportEventW L"osu!.exe"
err:eventlog:ReportEventW L"1.3.3.7"
err:eventlog:ReportEventW L"4ae3fa5f"
err:eventlog:ReportEventW L"unknown"
err:eventlog:ReportEventW L"0.0.0.0"
err:eventlog:ReportEventW L"00000000"
err:eventlog:ReportEventW L"0"
err:eventlog:ReportEventW L"8000000a"
fixme:advapi:DeregisterEventSource (0xcafe4242) stub
fixme:thread:NtQueryInformationThread info class 9 not supported yet
fixme:thread:NtQueryInformationThread info class 9 not supported yet
fixme:thread:NtQueryInformationThread info class 9 not supported yet
fixme:thread:NtQueryInformationThread info class 9 not supported yet
fixme:thread:NtQueryInformationThread info class 9 not supported yet
fixme:thread:NtQueryInformationThread info class 9 not supported yet
fixme:thread:NtQueryInformationThread info class 9 not supported yet
fixme:thread:NtQueryInformationThread info class 9 not supported yet
fixme:thread:NtQueryInformationThread info class 9 not supported yet
fixme:thread:NtQueryInformationThread info class 9 not supported yet
fixme:thread:NtQueryInformationThread info class 9 not supported yet
fixme:thread:NtQueryInformationThread info class 9 not supported yet

gorghurt
well
i also have the problem, that i can't use the openGL mode.
does anybody made it work already.




sorry for my bad english

edit:
for all those who dont get dot20 installed, i could try upload my .wine folder.
CoCoMW
I've just installed ubuntu. i did everything what was written here and as you might guess, osu doesn't work properly. It turns on but instead of menu i've got some random textures. And after few second of this screen, report window pops up and it turns off.

http://img177.imageshack.us/i/zrzutekranug.png/ (screen)

I was able to change rendering to opengl, but it didn't work :D please help me ;]
Sakako
Can we get a link to winetricks .deb? It's been removed from the Karmic repositories.

Also, a zip of the install would be nice - the .msi doesn't seem to work properly, even with msiexec.
BOSSU
I updated wine today for the first time in a number of months, and decided I would try osu.
Surprisingly, it works almost flawlessly (I didn't measure fps or anything, but it is beyond being merely "playable").
Strangely, though, it tends to crash when I try to reposition the window.

Not sure if this helps, but I also installed the d3dx9, vcrun2005 (sp1) and dotnet20 packages from winetricks beforehand.

Sakako wrote:

Can we get a link to winetricks .deb? It's been removed from the Karmic repositories.

Also, a zip of the install would be nice - the .msi doesn't seem to work properly, even with msiexec.
wget http://www.kegel.com/wine/winetricks
There is no binary, it's just a giant shell script.

Edit: Forgot to mention that the updater works.
HarZens
This map has been deleted on the request of its creator. It is no longer available.
Esupanitix
This version of osu! will be a drunk copy.
HarryHy
When I try to install, I get:
404
zenadoreg
awp
This map has been deleted on the request of its creator. It is no longer available.
bagnz0r
For all those who are lazy/don't understand simple tutorial.
Start your terminal and execute this:
wget http://bagnzor.org.pl/prepare-osu

And then execute this:
sh prepare-osu

OR

Download that: http://bagnzor.org.pl/prepare-osu and execute it in terminal.
Subaru
mine crashes after how many seconds. i don't know why (it rarely happens though)

using Ubuntu 9.04 Jaunty Jackalope

Edit1: Sound is not sync properly, or is it just me?
Edit2: Crashes upon exiting in Universal Offset.
Kaya-
Works fine, no lags(Kubuntu) but all fonts are realy sharp =( (Does some1 kno' how to fix Opengl?!)
Also:no background images in beatmap list =(
Eddotan
Hey, I have this when I'm trying launching osu!
I did all 1st post says



I can't play osu! for this.
NyaKun_old

Uber1337 wrote:

Works fine, no lags(Kubuntu) but all fonts are realy sharp =( (Does some1 kno' how to fix Opengl?!)
Also:no background images in beatmap list =(
Очкочановский анальный раб!

On Linux Mint 8 osu! works, but sound is lagging and sometimes osu! crashing. Trying to use OpenGL.

And if you want use you windows osu! songs folder on linux:
sudo mount --bind 'windows songs folder' 'linux songs folder'
rpr13

Eddotan wrote:

Hey, I have this when I'm trying launching osu!
I did all 1st post says



I can't play osu! for this.
Have the same errow msg.
Many people have this msg. Is there anyone who finished installation after seeing this msg?
Haruhiist
Tried to run this on Arch and got this
[alex@HomePC .osu]$ sh winetricks corefonts dotnet20
Executing /usr/bin/cabextract -q --directory=/home/alex/.wine/dosdevices/c:/winetrickstmp /home/alex/.winetrickscache/arial32.exe
/home/alex/.winetrickscache/arial32.exe: library not compiled to support large files.
/home/alex/.wine/dosdevices/c:/winetrickstmp/FONTINST.EXE: Permission denied
/home/alex/.wine/dosdevices/c:/winetrickstmp/fontinst.inf: Permission denied
/home/alex/.wine/dosdevices/c:/winetrickstmp/Ariali.TTF: Permission denied
/home/alex/.wine/dosdevices/c:/winetrickstmp/Arialbd.TTF: Permission denied
/home/alex/.wine/dosdevices/c:/winetrickstmp/Arialbi.TTF: Permission denied
/home/alex/.wine/dosdevices/c:/winetrickstmp/Arial.TTF: Permission denied
------------------------------------------------------
Note: command '/usr/bin/cabextract -q --directory=/home/alex/.wine/dosdevices/c:/winetrickstmp /home/alex/.winetrickscache/arial32.exe' returned status 1. Aborting.
------------------------------------------------------
[alex@HomePC .osu]$
Same goes if i try to install dotnet without corefonts. Any suggestions?
rpr13
-> Haruhiist
Do as root:
chown -R [username]:[usergroup] /home/[username]/.wine/

PS. Arch is da best xD
Haruhiist
Will try to.
P.S. Yea. 3 days ago i switched from Ubuntu to Arch. Looks way better. Wine is working faster.
Haruhiist
Cannot install osu. shows up error. Yes, i have .net framework installed, I'm unable to install game.
Ziggy Zigzagoon

Uber1337 wrote:

Works fine, no lags(Kubuntu) but all fonts are realy sharp =( (Does some1 kno' how to fix Opengl?!)
Also:no background images in beatmap list =(
Excuse me, but how did you get osu! to run under Kubuntu? I tried doing a lot of things in order to get osu! running under Kubuntu, but...
Tasem
I'd like to note that I've tried both the prepare-osu.sh here and the initial setup process in the first post and neither seems to work for me(I'm on Ubuntu Lucid, by the way). The main problem seems to be during install where it cancels out with something about a publishing error. I once tried to move my windows osu! over to ubuntu but all it got me was the ability to open the Osu! updater, not osu itself. I'm about to try again since I just got my new tablet to work, so we'll see how it goes
Crakila
On Lucid (10.04) you have to check a box in order to install osu!

You right-click the exe and click "Properties", Go to the "Permissions" tab and check the "Allow executing file as program", Click "Close" and then right-click the file again and launch with Wine.

That's what I did and it installed perfectly.
Tasem
Really? I wasn't aware of that. Though I just did it and it failed anyway, but I noticed that even after reinstall Wine!, Osu was still in some fashion installed(the version number was 0.0.0.0, which is nothing new but I can't seem to figure out how to uninstall it, since it also crashes when I try to remove it via wine). Is there any way to clear out wine's registration of Osu somehow, so that it can start the install fresh?

--EDIT: I feel a bit closer to success. After reinstalling wine clean and removing osu entirely, I reinstalled it and it still failed when trying to publish it's product information. Now, however, after changing the windows version to 7/Vista, I get this specific error instead of the generic crash:

Application has generated an exception that could not be handled.

Process ID=0x29(41), Thread ID=0x2(42).
If I click cancel to try to debug it, I get:

No registered JIT debugger was specified.

EDIT EDIT: http://pastebin.com/n9ZVwRwx it ocurred to me to try to run the installer through the terminal so I could get the error logs of whatever's wrong. It's pretty much gibberish to me but somebody might be able to make heads or tails out of it?
embolalia
Ubuntu 10.04, amd64

The installer fails at what looks like the end of the process. Instead, I just went to my Windows install directory (I dual-boot) and ran from there. It slows everything waaaaayyyy down, using what looks to be all of one of my two cores. If I wait long enough, it turns the whole screen gray. (I'm guessing that since it was set for full-screen mode in Windows, that's what that is). It doesn't seem to do anything else, and I have to kill it. I've already tried changing to OpenGL in the .cfg file. Any suggestions?
bagnz0r

rpr13 wrote:

-> Haruhiist
Do as root:
chown -R [username]:[usergroup] /home/[username]/.wine/

PS. Arch is da best xD
NOT.
Tasem
http://pastebin.com/n9ZVwRwx

can't anyone tell me what's wrong here? ;w; I'm really missing Osu maan
bagnz0r

Tasem wrote:

http://pastebin.com/n9ZVwRwx

can't anyone tell me what's wrong here? ;w; I'm really missing Osu maan
#
fixme:advapi:RegisterEventSourceW ((null),L".NET Runtime"): stub
#
fixme:advapi:ReportEventW (0xcafe4242,0x0001,0x0000,0x000003ff,(nil),0x0001,0x00000000,0x33eba8,(nil)): stub
#
err:eventlog:ReportEventW L".NET Runtime version 2.0.50727.42 - Fatal Execution Engine Error (79F97075) (80131506)"
#
fixme:advapi:DeregisterEventSource (0xcafe4242) stub
#
err:msi:ITERATE_Actions Execution halted, action L"InstallFinalize" returned 1627
#
err:msi:ITERATE_Actions Execution halted, action L"ExecuteAction" returned 1627

That'd be .NET.
But why don't you try running osu! in VM? Using VirtualBox, that is.
I get avg. 140fps on P4 3GHz, 2GB DDR2 and some nvidia mx.
MapleAwesome12
Hello, Osu! community. After playing in a netgame on another game, and learning of another person playing Osu! I was immediately tempted to see if it would launch on WINE. Nope. I've tried ALL of your info on this. I've tried the first tutorial, I've tried the wget bagznor thing, and there hasn't been any success. The first thing I encountered was the Osu!Install downloading the .NET 2.0 (as the cabextract didn't succeed in downloading a .NET installer) and the .NET installer comes up. I try to install, and it fails. It continues to the Osu! installer. I get it to install up to "Publishing product information" and it gives the Windows Crash Dialog and then the WINE crash dialog. None of this is working. I'd like to play Osu! as soon as possible, as I have songs on my Secondary drive back when I played it on Windows. When exactly will this game work on Linux WITHOUT use of desktop emulators?

BTW, VirtualBox doesn't work. It stops at mid-bootup, so no success there.
Tasem
The main problem seems to be installing dotnet or getting it to run or /someting/ i dunno wut. I'm currently playing it on Virtualbox but JUST TODAY out of nowhere I got the window to run on Wine! The problem is that it died and hasnt opened again. Right now I'm trying to reinstall dotnet2.0 but i dont know what ive done or havent done that will make it work.

You can run it on Virtualbox but even with a whole gig of ram practically given to virutalbox, and all my video memory, I get occasional framerate issues and the sound crackles. They're enough to make the game frustrating to play, to say the least.
bagnz0r

Tasem wrote:

The main problem seems to be installing dotnet or getting it to run or /someting/ i dunno wut. I'm currently playing it on Virtualbox but JUST TODAY out of nowhere I got the window to run on Wine! The problem is that it died and hasnt opened again. Right now I'm trying to reinstall dotnet2.0 but i dont know what ive done or havent done that will make it work.

You can run it on Virtualbox but even with a whole gig of ram practically given to virutalbox, and all my video memory, I get occasional framerate issues and the sound crackles. They're enough to make the game frustrating to play, to say the least.
Change sound driver in vm settings.
Tasem
?_? To what, exactly? I'm currently using OSS, but I don't know what's considered to be the optimal one, and OSS /seemed/ to work the best.
joaowojcikiewicz
I can't run osu! on linux here.
I have installed dotnetfx 20 and 30, all required fonts and osu crash.
Sometimes, when I click a lot of times in Restart osu, it start, but everytime when I choose a song, the audio automatically mute and the music won't load.
What I have to do to make it work?

Tasem
Okay, so yesterday I reinstalled Linux Mint, in preparation for my new RAM. I'm now running Isadora Gnome x64bit, and I installed Wine rc6 from the wine ppa. I got winetricks, installed gecko, and then installed the following:
corefonts
some corefonts smoothing files(normal smoothing and grayscale, I believe)
dotnet20

Then I tried for Osu again. the installer ran and failed at publishing like always, and I pretty much gave up right then and there, but to my surprise, Osu is opening consistently in direct3d mode when I run it on wine!

If I switch it to opengl mode, it breaks and will not open.

However, all is not well; on occasion the sound just dies out of nowhere, even after I configured wine to actually use an audio driver, which I hadn't done yet. Even if it doesn't, when I start a beatmap(so far tested with Full Metal Alchemist Rewrite), the game/beatmap freezes. I can hit escape and go back to the osu! menu but the sound will invariably be dead. Additionally, there are a few things that aren't rendered, like the boxes that cover the resolution settings in options and the text inside the little bubbles that show up for updates.

Also, I was able to sign into my account, that wasn't an issue surprisingly.

Could the problem be because I installed Directx10 and not...nine, or something? I'm scared to tamper with this too much more in case I do something stupid and break it all over again. I hope someone can help me here, thanks
joaowojcikiewicz

Tasem wrote:

Okay, so yesterday I reinstalled Linux Mint, in preparation for my new RAM. I'm now running Isadora Gnome x64bit, and I installed Wine rc6 from the wine ppa. I got winetricks, installed gecko, and then installed the following:
corefonts
some corefonts smoothing files(normal smoothing and grayscale, I believe)
dotnet20

Then I tried for Osu again. the installer ran and failed at publishing like always, and I pretty much gave up right then and there, but to my surprise, Osu is opening consistently in direct3d mode when I run it on wine!

If I switch it to opengl mode, it breaks and will not open.

However, all is not well; on occasion the sound just dies out of nowhere, even after I configured wine to actually use an audio driver, which I hadn't done yet. Even if it doesn't, when I start a beatmap(so far tested with Full Metal Alchemist Rewrite), the game/beatmap freezes. I can hit escape and go back to the osu! menu but the sound will invariably be dead. Additionally, there are a few things that aren't rendered, like the boxes that cover the resolution settings in options and the text inside the little bubbles that show up for updates.

Also, I was able to sign into my account, that wasn't an issue surprisingly.

Could the problem be because I installed Directx10 and not...nine, or something? I'm scared to tamper with this too much more in case I do something stupid and break it all over again. I hope someone can help me here, thanks
Same to me :cry:
Tasem
Update:: So far, my fascinating adventures through the hidden lands of wine have brought me little fruit. On the one hand, I can consistently get Osu running at the same level as I described even after a total system reinstall. On the other, Osu still isn't functional and I still dont know whats wrong exactly. I am sure that I must be missing some other dependencies that havent been mentioned, but as to what they are..well, it isn't directx, anyway, I'm running 9 now and no dice. Also, I tried to install dotnet20sp2 and the installation failed. Could that be where the problem lies?
bagnz0r

Tasem wrote:

?_? To what, exactly? I'm currently using OSS, but I don't know what's considered to be the optimal one, and OSS /seemed/ to work the best.
...And it's exactly OSS.
SatoXYN
Hey! I've got osu working on my PC! But is starts only 1 time on 10.
You have to install everything what in 1 message in this topic, and I also installed something with fonts.
Run it with nice!
nice -n 19 wine /path/to/osu!.exe
When you got only windows exception(!) you can play as much as you want, don't press OK or CANCEL there! Just hide!
http://habreffect.ru/77c/d8ad5f3a5/%D0% ... %D0%BA.png
SatoXYN
Osu! is running ABSOLUTELY as it should with the latest wine 1.2rc7 now!
If not, try to get newer mscorlib for dotnet 2.0
show more
Please sign in to reply.

New reply