Solution: Running osu! In Ubuntu or Xubuntu

posted
Total Posts
938
show more
BOSSU
I updated wine today for the first time in a number of months, and decided I would try osu.
Surprisingly, it works almost flawlessly (I didn't measure fps or anything, but it is beyond being merely "playable").
Strangely, though, it tends to crash when I try to reposition the window.

Not sure if this helps, but I also installed the d3dx9, vcrun2005 (sp1) and dotnet20 packages from winetricks beforehand.

Sakako wrote:

Can we get a link to winetricks .deb? It's been removed from the Karmic repositories.

Also, a zip of the install would be nice - the .msi doesn't seem to work properly, even with msiexec.
wget http://www.kegel.com/wine/winetricks
There is no binary, it's just a giant shell script.

Edit: Forgot to mention that the updater works.
HarZens
This map has been deleted on the request of its creator. It is no longer available.
Esupanitix
This version of osu! will be a drunk copy.
HarryHy
When I try to install, I get:
404
zenadoreg
awp
This map has been deleted on the request of its creator. It is no longer available.
bagnz0r
For all those who are lazy/don't understand simple tutorial.
Start your terminal and execute this:
wget http://bagnzor.org.pl/prepare-osu
And then execute this:
sh prepare-osu
OR

Download that: http://bagnzor.org.pl/prepare-osu and execute it in terminal.
Subaru
mine crashes after how many seconds. i don't know why (it rarely happens though)

using Ubuntu 9.04 Jaunty Jackalope

Edit1: Sound is not sync properly, or is it just me?
Edit2: Crashes upon exiting in Universal Offset.
Kaya-
Works fine, no lags(Kubuntu) but all fonts are realy sharp =( (Does some1 kno' how to fix Opengl?!)
Also:no background images in beatmap list =(
Eddotan
Hey, I have this when I'm trying launching osu!
I did all 1st post says



I can't play osu! for this.
NyaKun

Uber1337 wrote:

Works fine, no lags(Kubuntu) but all fonts are realy sharp =( (Does some1 kno' how to fix Opengl?!)
Also:no background images in beatmap list =(
Очкочановский анальный раб!

On Linux Mint 8 osu! works, but sound is lagging and sometimes osu! crashing. Trying to use OpenGL.

And if you want use you windows osu! songs folder on linux:
sudo mount --bind 'windows songs folder' 'linux songs folder'
rpr13

Eddotan wrote:

Hey, I have this when I'm trying launching osu!
I did all 1st post says



I can't play osu! for this.
Have the same errow msg.
Many people have this msg. Is there anyone who finished installation after seeing this msg?
Haruhiist
Tried to run this on Arch and got this
[alex@HomePC .osu]$ sh winetricks corefonts dotnet20
Executing /usr/bin/cabextract -q --directory=/home/alex/.wine/dosdevices/c:/winetrickstmp /home/alex/.winetrickscache/arial32.exe
/home/alex/.winetrickscache/arial32.exe: library not compiled to support large files.
/home/alex/.wine/dosdevices/c:/winetrickstmp/FONTINST.EXE: Permission denied
/home/alex/.wine/dosdevices/c:/winetrickstmp/fontinst.inf: Permission denied
/home/alex/.wine/dosdevices/c:/winetrickstmp/Ariali.TTF: Permission denied
/home/alex/.wine/dosdevices/c:/winetrickstmp/Arialbd.TTF: Permission denied
/home/alex/.wine/dosdevices/c:/winetrickstmp/Arialbi.TTF: Permission denied
/home/alex/.wine/dosdevices/c:/winetrickstmp/Arial.TTF: Permission denied
------------------------------------------------------
Note: command '/usr/bin/cabextract -q --directory=/home/alex/.wine/dosdevices/c:/winetrickstmp /home/alex/.winetrickscache/arial32.exe' returned status 1. Aborting.
------------------------------------------------------
[alex@HomePC .osu]$
Same goes if i try to install dotnet without corefonts. Any suggestions?
rpr13
-> Haruhiist
Do as root:
chown -R [username]:[usergroup] /home/[username]/.wine/
PS. Arch is da best xD
Haruhiist
Will try to.
P.S. Yea. 3 days ago i switched from Ubuntu to Arch. Looks way better. Wine is working faster.
Haruhiist
Cannot install osu. shows up error. Yes, i have .net framework installed, I'm unable to install game.
Ziggy Zigzagoon

Uber1337 wrote:

Works fine, no lags(Kubuntu) but all fonts are realy sharp =( (Does some1 kno' how to fix Opengl?!)
Also:no background images in beatmap list =(
Excuse me, but how did you get osu! to run under Kubuntu? I tried doing a lot of things in order to get osu! running under Kubuntu, but...
Tasem
I'd like to note that I've tried both the prepare-osu.sh here and the initial setup process in the first post and neither seems to work for me(I'm on Ubuntu Lucid, by the way). The main problem seems to be during install where it cancels out with something about a publishing error. I once tried to move my windows osu! over to ubuntu but all it got me was the ability to open the Osu! updater, not osu itself. I'm about to try again since I just got my new tablet to work, so we'll see how it goes
Crakila
On Lucid (10.04) you have to check a box in order to install osu!

You right-click the exe and click "Properties", Go to the "Permissions" tab and check the "Allow executing file as program", Click "Close" and then right-click the file again and launch with Wine.

That's what I did and it installed perfectly.
Tasem
Really? I wasn't aware of that. Though I just did it and it failed anyway, but I noticed that even after reinstall Wine!, Osu was still in some fashion installed(the version number was 0.0.0.0, which is nothing new but I can't seem to figure out how to uninstall it, since it also crashes when I try to remove it via wine). Is there any way to clear out wine's registration of Osu somehow, so that it can start the install fresh?

--EDIT: I feel a bit closer to success. After reinstalling wine clean and removing osu entirely, I reinstalled it and it still failed when trying to publish it's product information. Now, however, after changing the windows version to 7/Vista, I get this specific error instead of the generic crash:

Application has generated an exception that could not be handled.

Process ID=0x29(41), Thread ID=0x2(42).
If I click cancel to try to debug it, I get:

No registered JIT debugger was specified.

EDIT EDIT: http://pastebin.com/n9ZVwRwx it ocurred to me to try to run the installer through the terminal so I could get the error logs of whatever's wrong. It's pretty much gibberish to me but somebody might be able to make heads or tails out of it?
show more
Please sign in to reply.

New reply