|
|
![]() Rhythm Incarnate 1,263 posts ![]() |
![]() Combo Commander 427 posts ![]() |
Podstawowe ustawienia myszy dla pr0 h4XX0r2
windows: domyślne osu: domyślne precyzja: można się nauczyć grać z precyzją, ale jeśli np. zaskoczy Cię kółko po drugiej stronie ekranu to zazwyczaj przestrzelisz potężnie. Precyzja zwię się tak tylko oficjalnie, tak naprawdę nic nie pomaga. Jeśli masz wyłączoną precyzję (W WINDOWSIE RÓWNIEŻ!! <można użyć mousefixa, powinieneś znać>), to jeśli ruszysz się x cm myszką, to kursor ruszy Ci się o y pixeli bez względu na to, z jaką szybkością wykonałeś ruch myszki. Dlatego wyłączenie "precyzji" poprawia celowanie, możesz grać z pamięci, bo wiesz jaką przestrzeń musi mysz pokonać, by kursor znalazł się po drugiej stronie ekranu czy gdzie tam byś chciał. Czułość: Napisałem wyżej, by windows i osu miało domyślną czułość. W ten sposób zmieniona czułość ma niechciany produkt w postaci przeskakiwanych pikseli czy też zwykłej akceleracji. Na prostych mapach nie widać różnicy, ale jeśli przyjdzie Ci klikać małe kółka i jeździć po krętych streamach, brak tych problemów może być kluczowy. Jak w takim razie dostosować czułość? 1. DPI myszy (sporo myszy ma regulacje dpi, zazwyczaj te droższe) 2. Zmiana rodzielczości ekranu (mniejsza rozdzielczość = wyższa czułość) Nie przejmuj się, że musisz jeździć po całej podkładce. Póki Ci z niej mysz nie spada, jest dobrze. Niektóre patterny są trudne do zagrania ruszając tylko lekko nadgarstkiem i palcami, czasem musisz ruszyć przedramieniem, dlatego ustawianie wysokiej czułości to zazwyczaj samobój, a przyzwyczaić się do innej czułości to kwestia pół godzinnej gry. Byleby to robić stopniowo. Co do myszy... 400 dpi: WMO, Intellimouse (jeśli grałeś w CSa to grzech nie znać) - WMO jest tania i bardzo dokładna, ale brakuje jakiejś gumy czy czego innego poprawiającego chwyt, ale sam profil myszy jest bardzo przyjemny, brak jakichkolwiek "specjalnych przycisków" po bokach, pod nią i na kablu. No i 400 dpi to jest niesamowicie mało. gram na 800x600 full screen i mi mysz czasem spada albo na samej krawędzi jeździ. 800-1000 dpi: mnóstwo ich jest, zdadzą się gamingowe A4Techy lub nawet typowe Logitechy. Wybierz wygodniejszą dla siebie 1000+ dpi i myszy z możliwością przestawienia dpi: Również duży wybór, ale myszy z tej kategorii są zazwyczaj drogie. Gamingowe Logitech, czy jeszcze droższe Razer'y bądź po prostu ekskluzywne modele Microsoftu. Jak srasz pieniędzmi to polecam. Sporo osób poleca Razer Deathadder, no i kilku znanych polskich graczy używa "czołgu" zwanego Logitech G9 Podkładka: używam obecnie plastikowej Elecomu, ale niemiłosiernie niszczą się ślizgacze, a jeśli pod nie dostanie sie jakaś drobinka, to i podkładka zostanie zrysana. Za ok 20-25 zł. kupisz A4Techa w wymiarze Large, a jakością nie ustępuje takim "potentatom" jak Steelseries czy Razer. Gdyby nie to, że powoli kończę grę, to bym się skusił. Gra na samym blacie nie jest zła (o ile blat prosty), ale niestety mały okruszek i niszczysz biurko razem ze ślizgaczami myszy. Powodzenia, Last edited by AmaiHachimitsu on , edited 1 time in total.
|
![]() Beat Clicker 59 posts |
Hmm.. Tak czytałem opinie o tej podkładce STEELSERIES Qck i wydaje się być dobra, a do tego tania (tyle że mi bardziej odpowiadała by chyba mini jak już). Ma ktoś? Gra/grał ktoś na niej? Jak się sprawuje? Może ktoś porównywał ją do innych w podobnej cenie?
@Edit1 Czyli wyłączyć w windowsie ogólnie akceleracje myszki? Wtedy to przekłada się także na osu? I tak gra się lepiej? I czy wyłączenie precyzji w osu i w windzie coś da? Czy wystarczy wyłączyć tą opcję tylko w osu? I czym różni się podkładka Stellseries qck od qck+ ? @Edit2 Kurna. Z tym wyłączenie akcelerecji to jest na poważnie? Zrobiłem tak i po prostu nie umiem grać. Ruszam lekko myszką i z przyzwyczajenia przewiduje gdzie będzie, a tak naprawdę zatrzymuje się w 1/3 drogi do celu. Tak samo ze spinnerami, zawsze robiłem tak, ze gdy się zaczynał, po prostu zaczynałem kręcić, a teraz muszę ustawić myszkę na środek spinnera, bo inaczej będę kręcić celownikiem w jego np. górnym prawym rogu. Myślę, że to jest kwestia przyzwyczajenia, ale przez 50lvlów przyzwyczaiłem się do włączonej akceleracji, i teraz wydaje mi się to nie możliwe, chociaż prawdę mówiąc gdyby udało mi się do tego przyzwyczaić, nie wątpię, że może grało by się lepiej. Czy wy naprawdę gracie na wyłączonej akceleracji? ![]() Last edited by r0ck on , edited 1 time in total.
|
| Users browsing this forum: None |